13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

DASH-diéta: Fogyókúra magas vérnyomásban szenvedőknek

2014. december 07.
2.5081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A DASH-diéta eredetileg a tengerentúlon került kidolgozásra, méghozzá a magas vérnyomásban szenvedők számára, de a gabonaféléken, a zöldségeken és a gyümölcsökön alapuló fogyókúrás módszer ma már szerte a világon elterjedt. A diéta elsősorban kíméletességének köszönheti sikerét, így előszeretettel alkalmazzák a türelmetlenségükről és vérnyomásproblémáikról ismert amerikai celebek is, akiknek többsége csak a DASH-diétára esküszik.


A módszer sikereit mi sem bizonyítja jobban, minthogy a U.S. News & World Report, avagy az egyik legnépszerűbb amerikai életmód magazin szerint 2012-ben egyértelműen a DASH-diéta volt a leghatásosabb és a legnépszerűbb fogyókúrás módszer az államokban. A különleges étrend még a táplálkozástudományi szakemberek szerint is rendkívül hatásos, sőt mi több, nem csak a magas vérnyomástól szenvedőknek ajánlott, mert az egészséges, de elhízott emberek is könnyedén leadhatnak vele néhány kilót.

A DASH-diéta lényege a fokozatosság, alkalmazásával ugyanis nem érhetünk el azonnali eredményeket - két hét alatt átlagosan négy kilótól szabadulhatunk meg -, de a leadott súlyfelesleg garantáltan nem fog visszatérni a jövőben sem.

A DASH-déta elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélékre, illetve a gyümölcsökre és a zöldségekre épít. A kúra során a háttérbe kell szorítani a magas koleszterint, valamint a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, és ami még ennél is fontosabb, minimalizálni a sófogyasztást.

A tejtermékek és a húsfélék a diéta során megengedettek, de prioritást kell élvezniük a minimális zsírtartalommal bíró fehér húsoknak. Az étrendbe ezen kívül nyugodtan beépíthetünk olajos magvakat, de ügyeljünk arra, hogy sózatlan, natúr változatot válasszunk. A DASH-diéta nem csak az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer, hanem egyben a cukorbetegség elleni diéták közül is kiemelkedik.
8 hozzászólás

banojne

10 éve, 1 hónapja és 10 napja

Nekem sem ártana kipróbálnom.

válasz erre

szilviaszunyognef

10 éve, 1 hónapja és 10 napja

érdekesnek találom mindig tanul az ember

válasz erre

monyó

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

Két hét alatt négy kiló? meglepett smiley Az nagyon sok!

válasz erre

szagnes92

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

Nekem sem ártana kipróbálni, ha tényleg sok ember számára hatásos, akkor lehet, hogy nekem is. mosolygó smiley

válasz erre

norie

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

Szeretem az új dolgokat kipróbálni, főleg ami fogyókúrás. Ez is nagyon jól hangzik, biztosan kipróbálom majd kacsintó smiley

válasz erre

bea74

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

Ez elég jól hangzik.

válasz erre

Lili

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

Erről még nem hallottam, de ha ennyien dícsérik, akkor jó.

válasz erre

pilótakeksz

10 éve, 1 hónapja és 11 napja

4 kiló azért elég sok két hét alatt.

válasz erre