11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Danubius Health Spa Resort Bradet ****, Sováta-szállodateszt

2016. április 26.
2.9971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Szállodateszt-sorozatunkban Magyarország több régiójába is ellátogattunk már, azonban mostani cikkünk alanyáért a határon kívülre merészkedtünk. Budapesttől közel 600 km-re, Erdélyben található az egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Szováta, melynek leghíresebb látványossága az egyedülálló heliotermikus Medve-tó - Európa egyik leghíresebb gyógy- és üdülőhelye. A tótól alig 200 méterre fekszik a Danubius Health Spa Resort Bradet körszálloda, itt töltöttünk el néhány napot.


A nemrégiben teljesen átalakított szálloda 88 felújított, légkondicionálóval ellátott szobából és 5 nagyobb lakosztályból áll, melyeknek különlegessége hogy jakuzzival is felszerelték őket. Négy éjszakás vendégségünk során lehetőségünk volt egy Deluxe kétágyas és egy Deluxe franciaágyas szobában is eltölteni éjszakáinkat.

A Danubius Bradet a télen csendes, nyáron nyüzsgő üdülőváros központjában, a Medve-tó közvetlen szomszédságában - így gyakorlatilag közvetlen rálátást biztosítva arra - található, megközelítése több oldalról is könnyedén lehetséges. A főbejárat melletti parkoló viszonylag kevés autónak biztosít helyet a szűk kis utcácskában, azonban a közös parkolóban, amely osztozik a szállodalánc egy másik hoteljével bőven van parkolási lehetőség.

A bejutás erről az oldalról sem nehéz, mindössze egy rövid lépcsőn kell felmenni, az egyetlen kényelmetlenséget talán az okozza hogy az itteni parkolás miatt a jegyet a másik szállodában kell érvényesíttetni, ami egyébként nagyjából egy percnyi kitérőt jelent.

Utazás Magyarországról

Aki autóval vág neki az útnak, készüljön fel, hogy a relatíve kis távolság ellenére hosszú ideig fog zötykölődni. A magyar oldalon haladás még nem is olyan nehéz, minden érintett útvonal rendesen karban van tartva, azonban a határ átlépése, majd Arad elkerülése után jelentősen romlik az útminőség. A falvakban viszont nem is annyira a kátyúk, mint a rengeteg lovaskocsi, szekér és még több kamion okoz fennakadást.

Románia területén ugyanis nem jellemző az autópálya, célunk elérésében mindössze egy 50 km-es szakaszon tudtuk azt igénybe venni. Ennek következtében az óriási teherautók is a főutakat és az alsórendű utakat veszik igénybe, ezáltal nagyban korlátozva a haladási tempót. Az átlagos romániai autós egyébként két fő csoportra osztható: a nagyon lassú és az életveszélyesen közlekedő között nincs arany középút. Férfi sofőröknek utóbbi csoport nagyon fog imponálni és vélhetően fel is veszik majd a ritmust, hiszen a rendőrök szemlátomást nem foglalkoznak a gyorshajtókkal.

Záróvonalon áthaladás, kanyarban előzés mind jellemző, ezekre fel kell készülni! A fentiek eredményeképpen akár 9-10 órás útra is be kell vackolnunk, igaz ebben már a határon eltöltött nagyjából fél-egy óra is, valamint az időnként kötelező megállás is benne van. Tempósabb sofőrök, nagy szerencsével redukálhatják 7-8 órára.

A buszos utazás hasonló, annyi különbséggel hogy még lassabb és messze nem olyan kényelmes, a vonatos utazási lehetőségről nincs információnk. Azonban a másik megoldás a repülő, ami olcsó és gyors is, és ami nagy pozitívum, hogy a szálloda igény esetén biztosít transzfert!

A szálloda szobái

A néhány éve teljes egészében felújított, megjelenésében és beosztásában is különleges körszálloda egyedülálló látványt kínál a pihenni vágyók számára. Szobái jelentős része néz a tóra, mindössze az ablakok nagyjából egyötöde nyújt rálátást egy nyugodt utcára a másik oldalon. Ahogy elvárható egy ilyen minőségű komplexumtól, minden szobában hangszigetelt ablakok találhatók, amelyek a kinti zajokat nagyszerűen megszűrik. A környezettudatosság jegyében, ha az ablakot vagy az erkélyajtót megnyitjuk, a légkondicionáló berendezés azonnal leáll.

Kellemes és felújított szobák.

Kellemes és felújított szobák.


A fürdőszobák mérete eltérő attól függően, hogy káddal vagy zuhanyzóval felszerelt szobát választunk. A fürdő felszerelése mindent magában foglal, a többféle törülköző és a hajszárító is megtalálható. A tisztaságra egyáltalán nem lehet panaszunk. Nagyon érdekes megoldást választottak a tévék elhelyezésénél: minden szobában egy hatalmas üvegfal található, ami tükörként is funkcionál, emögött lett elrejtve egy modern okostelevízió, melyeken rengeteg magyar csatorna is nézhető, valamint a szálloda információk és még az időjárás is elérhető.

A szobákkal kapcsolatosan két komoly negatívum mindenképpen megemlítendő. Mivel a falak papír vékonyak, így egy hangoskodó szomszéd esetén nem feltétlenül lesz kellemes a kikapcsolódás, ami még ennél is rosszabb, ha ez ember rohangáló gyerekeket fog ki a fölötte lévő emeleten, ez esetben állandó dübörgő hang a jutalmunk. Az alsóbb szinteken a felső emeletek toalett-használata után lezúduló víz is zavaró lehet.

A másik problémát ott-tartózkodásunk alatt a nagyon hangos légkondicionáló-berendezés zaja jelentette, bár ez utóbbi jelenséget csak az egyik szobában tapasztaltuk - összesen egyébként három szobában jártunk, vagy töltöttünk el ott éjszakát.

Mindkét problémát próbálták készségesen orvosolni (szobacserével), de mivel csak az alsóbb emeleten volt szabad hely, így a lezúduló víz hang problémával szembesülnünk kellett. A szálloda vezetését megkérdeztük a - sajnos sok esetben nem annyira figyelmes - gyermekes családok és a pihenni vágyók elosztásáról, amire azt a tájékoztatást kaptuk, hogy heteken belül külön emeleteken lesznek elszállásolva az aktív és passzív pihenésre vágyók, így a helyzet megoldódni látszik.

Wellness és gyógyászati részleg

A wellness részleg a szomszédos Danubius Health Spa Resort Sovata szállodában található, melyhez egy föld alatti alagúton keresztül juthatunk át. A megoldás semmilyen valós problémát nem okoz, a kulturált, fűtött folyosó rövid, gyakorlatilag nem is látjuk hogy átmentünk egy másik szállodába. Itt található a komplexum teljes wellness, fitnesz és gyógyászati részlege.

Kétszintes wellness részleg, ínycsiklandó fagylaltkehely.

Kétszintes wellness részleg, ínycsiklandó fagylaltkehely.


A kétszintes wellness első szintjén egy úszómedence és egy sós vízű gyógymedence (ezt a Medve-tó táplálja!) található, ahová gyermekek belépése tilos, így a pihenés garantált minden korosztály számára. A második szinten - amit lépcsőn és lifttel is megközelíthetünk - található még egy gyógymedence, egy közepes méretű élmény medence, valamint egy úszómedence is. Ezen a szinten helyet kapott még egy több szaunából álló részleg is, egy pihenővel egyben.

A szaunák sajnos egytől egyig naturisták, amiben a fürdőruha használata tilos. Ez azért érdekes megoldás, mert több helyiség is van, mégis mindegyikre ez a szabály vonatkozik. Ettől függetlenül ottlétünk alatt nem okozott problémát ha valaki fürdőruhában ült be izzadni.

A fentiekkel kapcsolatban egy újabb negatívumot kell megemlítenünk. A részlegbe érve szerettünk volna szauna lepedőt kérni, amire azt a választ kaptuk, hogy elfogyott és hétvége lévén nem is lesz, mert nincs mosoda. Ezt több kérdést is felvetett bennünk, de a szálloda vezetése megnyugtatott, ez egy téves információ, a törülközők rendelkezésre állnak és a mosoda is működik. Ezt megerősíteni nem tudjuk, sajnos mi nem kaptunk szauna lepedőt ott-tartózkodásunk során, igaz, a szobából lehet levinni, de ugyanazt a törülközőt használni izzadásra, nem feltétlenül jó megoldás.

A wellness részlegen egy kisebb bár is található, ahol italokat és szendvicseket, valamint nagyon ízletes és jó választékot felvonultató fagylaltot lehet fogyasztani.

A szálloda gyógyrészlegében számtalan kezelés közül választhatunk. Van egy különleges és természetes nőgyógyászati kúra is, mely a meddőséget hivatott gyógyítani és már több sikeres történetről is be tud számolni a szálloda. A kezelés iszappal és a Medve-tó gyógyvizével történik, és a mesterséges megtermékenyítés helyett(!!!) ajánlják. Külön kiemelendő, hogy a kezelt hölgyek 30%-a pozitív hatásról számolt be.

A környék nevezetességei

Külön cikket tölthetnénk meg a rengeteg élménnyel, ami a környéken várt minket, próbáljuk ezek közül a legfontosabbakat kiemelni. A szomszédban található Medve-tó a nyár folyamán körülbelül két-három hónapig üzemel, egyébként zárva tart és az onnan szivattyúzott víz jótékony hatását csak ezekben a szállodákban tapasztalhatjuk meg. A Bradet szálloda ingyenes belépést biztosít vendégei számára a heliotermikus tóhoz, ha mindenképpen szeretnénk nyitvatartási időben a Medve-tóban fürdeni, akkor érdemes minél előbb a szezonra lefoglalni a szállást július-augusztus időszakra, talán még szeptember elején is nyitva tart a tó.

Parajdi sóbánya, korondi agyagedények és Drakula szülőotthona.

Parajdi sóbánya, korondi agyagedények és Drakula szülőotthona.


Az üdülőközpontból autóval rengeteg látványosság látogatható meg. Szovátától 15 percre található a híres Parajdi sóbánya, ahol 25 RON ellenében lejutunk a mélybe, ahol egy külön világ nyílik meg számunkra. A lejutást busszal oldották meg, ez viszi le a látogatókat az egykori sóbányába, ahol hatalmas játszótereket és pihenőket alakítottak ki, sőt még kalandpark és templom is van. A különleges környezetben akár egész nap élvezhetjük a só jótékony hatásait.

Parajdon található még egy lepkekiállítás is, aminek a látogatása ottjártunkkor ingyenes volt.

Gyilkos-tó, Békás-szoros és Székelykapu

Gyilkos-tó, Békás-szoros és Székelykapu


A város szomszédságában található Korond, mely híres mai napig kézzel készített agyagedényeiről. Ezekben az agyagedényekben sütnek, főznek és étkeznek a mai napig sokan az itt élők közül. Kicsit tovább haladva találjuk Farkaslakot, ahol egy különleges Erdélyi kapu gyűjtemény tekinthető meg, a domboldalon található látványosság már messze látszik az útról.

Ezen az útvonalon tovább haladva eljuthatunk Segesvárra, ahol nem kisebb név bukkan fel mint a híres és hírhedt Drakula. A várban található Vlad Tepes szülőháza, ahol jelenleg étterem üzemel. A vár nem csak emiatt különleges élmény, a több száz éves utcácskák megannyi érdekességet rejtenek, hatalmas templom, kilátók, bástyák teszik színessé az itt tett kirándulást.

Heliotermikus Medve-tó.

Heliotermikus Medve-tó.


Parajdról a másik irányba indulva is találunk csodálatos helyeket. Nagyjából 90 km-re található a Gyilkos-tó, amely egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben. Nevét egy 1837-es hegyomlás után kapta, amikor a törmelék annak aljára leülepedve a Vereskő-patakot elzárva hozta létre a tavat. A Gyilkos-tó Románia egyik legnagyobb látványossága, így ha Szovátára utazunk, ne hagyjuk ki! Az oda tartó út gyönyörű hegyeken keresztül vezet, ami már önmagában is csodálatos élmény.

Néhány kilométerrel tovább autózva egy természeti csoda szemtanúi lehetünk, hiszen a tektonikus eredetű szurdokvölgy, a Békás-szoros ritkán látható különleges élményt nyújt. A Kis-Cohárd, a Csíki-bükk, az Oltár-kő és a Mária-kő fogja közre azt a völgyet, amelynek alján a Békás-patak csordogál.

Békás-patak télen.

Békás-patak télen.


A szoros három fő részből: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka elnevezésű helyekből áll. A szoros a maga 300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága, ami egyszerűen kihagyhatatlan élmény ha Erdélyben járunk.

Szívből ajánlott szálloda

A Bradet szálloda félpanziós ellátással várja a vendégeket, a bőséges svédasztalos reggelivel, valamint a szintén választékos svédasztalos vacsorával elégedettek voltunk. Az esti büfévacsoránál legalább két féle leves közül lehet választani, valamint a magyaros, erdélyi és nemzetközi ételek is megtalálhatók a kínálatban. A desszertek minden esetben frissek voltak és a kínálat is bőséges, bár egyes sütemények minden este megtalálhatóak voltak a szervírozótálon.

A Danubius szállodák híresek vendégszeretetükről, különleges bánásmódjukról, ami itt még hatványozottan igaz. Az erdélyi magyarok végtelenül kedvesek, elfogadók és segítőkészek, amit a szállodában is megtapasztalhatunk.

Oltár-kő völgy

Oltár-kő völgy


Az erdélyi emberekre egyébként is alapvetően jellemző a kedvesség, így bátran kérjünk segítséget, útbaigazítást ha nem találnánk egy helyet. Jellemző ugyanis hogy a legtöbb főút, de még inkább a látványosságok sajnos nincsenek kellőképpen kitáblázva. Ha valamit meg is találunk, az sajnos románul van, magyar vagy angol szöveget hiába keresnénk. Szerencsére az emberek beszélnek magyarul, sőt sokszor úgy érezzük magunkat, mintha Magyarországon lennénk.

Ha nem is ez a helyzet, az akkor is igaz: Erdélyben hiába vagyunk külföldön, akkor is otthon vagyunk!

Sovátai üdülőhely.

Sovátai üdülőhely.


10 hozzászólás

Sandy

8 éve, 5 hónapja és 26 napja

De gyönyörű helyek! meglepett smiley Gyilkos-tóról már hallottam, de még nem volt szerencsém eljutni oda. Nézegetem majd az oldalt és ha látok egy jó családi kedvezményes akciót, le is csapok rá! mosolygó smiley

válasz erre

Natasha

8 éve, 6 hónapja és 6 napja

Nem tudom miért, de erdély és románia valahogy kimaradt az úicéljaim közül pedig sok orosz jár oda. A képek láttán nagyon megjött a kedvem megnézni. A szálloda meg magáért beszél, bár a vékony falaktól félek kicsit...

válasz erre

Hampster

8 éve, 6 hónapja és 7 napja

Köszi ezt a tesztet, jól fog ez jönni a nyaralás tervezésekor! mosolygó smiley Be is tettem a kedvenceim közé!

válasz erre

Minoni

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Régen olvastam már tőletek szállodatesztet, de most jókor jött mert lassan tervezzük a nyaralást és idén kivételesen nem tengerpartra szeretnénk menni. Ez egy jó alternatívának tűnik. Lehet kirándulni, van sok látnivaló. De egy kicsit aggaszt a gyerekzaj amiről írtatok, de ha megoldja ezt a szálloda akkor jó kis hely. mosolygó smiley

válasz erre

Zita.Péter

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Minden szavát imádtam. mosolygó smiley Szuper hely lehet, én még nem jártam Erdélyben de így hogy van egy célpont neki is fogunk vágni. mosolygó smiley Biztos hogy ősszel megyünk mert a nyári forgatagot inkább kihagyom.

válasz erre

csillucs

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Hát asszem megvan hova megyünk legközelebb. mosolygó smiley Múltkori Danubius szálloda is tetszett, amiről írtatok, így szerintem itt sem fogunk csalódni. Ez a nőgyógyászati kúra pedig nagyon érdekesnek hangzik, mert sajnos mi is küszködünk a megtermékenyüléssel. szomorú smiley De ez lehet segítene.

válasz erre

moni1294

8 éve, 6 hónapja és 11 napja

Nagyon tetszenek a képek. Én még gyerekként jártam erdélyben de már nem sok mindenre emlékszem. mosolygó smiley Nagyon tetszik, hogy nem csak a szállodát mutattátok be hanem a környeket is. Annyira szép Erdély....

válasz erre

pilótakeksz

8 éve, 6 hónapja és 12 napja

Nagyon szépek a képek. Még sosem jártam Erdélyben de már régóta szeretnék elmenni. Sok helyről nem is hallottam csak most olvastam itt.
A szálloda meg nagyon tetszetős, kellemes és engem nem különösebben zavar a vékony fal mert sajnos itthon is sok ilyen szálloda van.

válasz erre

blondi

8 éve, 6 hónapja és 12 napja

Szuper hely lehet. Nagyjából milyen áron lehet megszállni egyébként? Illetve mennyi a transzport a reptérről, találok erről információt valahol?

Előre is köszönöm! mosolygó smiley

válasz erre

Edit90

8 éve, 6 hónapja és 12 napja

Ezt a cikket élmény volt olvasni! mosolygó smiley Szuper ismertető, mindenre kiterjedő információkkal! Imádtam! mosolygó smiley

válasz erre