18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzőjének élete

2015. szeptember 02.
2.3811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Dan Brown egy relatíve fiatal, de mindenképpen kortárs író, aki jelenünk egyik legismertebb és legsikeresebb tollforgatója. A legtöbben általában A Da Vinci-kód című regény - illetve a belőle készült film - alapján ismerik, azonban sokkal több ő ennél a műnél, amit egyébiránt minden idők egyik legsikeresebb regényének tartanak. Az alábbiakban az ő életét, illetve eddigi munkásságát tekintjük át.Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzőjének élete - 2. kép

Dan Brown a New Hampshire államban megtalálható aprócska városban, Exeterben született. Édesapja tanárként, édesanyja pedig írónőként dolgozott, így adott volt számára a kultúra, az olvasás és az írás szeretete. Miután 1982-ben leérettségizett a rendkívül neves Phillips Exeter Academy-n, Los Angeles-be költözött, hogy vad fiatalként zenészként, illetve zeneszerzőként próbáljon meg boldogulni. A nyolcvanas évek azonban hamar elmúltak, így 1993-ban visszatért szülővárosába, ahol tanítóként kezdett el dolgozni, majd csakhamar megismerkedett feleségével, aki a történelem és a festészet megszállottja. Az író olyan okos, hogy tagja a Mensa nevű szervezetnek, ami a világ legmagasabb IQ-jával rendelkező embereket tömöríti.

A kilencvenes években, a zenei hóbort legyűrése után kezdett el elsőként az írással komolyabban is foglalkozni, így a művészettörténészet mellett belefogott első könyvének írásába, ami 1998-ban jelent meg Digitális Erőd címmel. Már ezzel a művel óriási sikert ért el, hiszen Brown egészen sajátos stílusa meglepően kiérlelt volt már ekkor is, pergős cselekmény és magas intelligencia jellemezte a művet, miközben stílusilag keverte benne a krimit, a thrillert és a tudományos fantasztikumot is. Itt még csak nyomokban, Angyalok és démonok című következő nagyszerű művében azonban már egyre inkább megjelenik a vallásellenesség is nála, ami leghíresebb művében, a 2003-as A Da Vinci-kódban mutatkozik meg leginkább, amiért sokszor és sokan támadták már, de regényei ennek ellenére is elképesztően sikeresek.

Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzőjének élete - 3. kép

Az író kapcsán érdekesség, hogy nem azért alkot, mert fel akarja nyitni az emberek szemét, esetleg meg akarja váltani a világot, pusztán csak kiváló kikapcsolódásnak és szórakozásnak, egyfajta hobbinak tartja ezt az egészet. A könyvekből befolyó jelentős összegeket így Brown jótékony célokra fordítja, nem él fényűző életet, kerüli a fölösleges pompát és a feltűnést. Kevesen tudják róla, de szereti a humoros írásokat, sőt gyakran ír ilyen stílusú dalszövegeket is. Aktuális regénye - és korábbi írásai - azonban nem erről árulkodnak, ellenben az író népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Inferno című 2013-as regényét annyira várták, hogy kéziratát a megjelenésig egy elszeparált széfben őrizte egy különleges rendőri csoport.

Dan Brown kapcsán fontos kiemelni, hogy már két művét is megfilmesítették, így A Da Vinci-kód mellett az Angyalok és Démonok is megjelent ilyen formában, és mindkettő rendkívül sikeressé vált. Márpedig az írónak óriási ellenszélben kell dolgoznia, hiszen művei kivétel nélkül vallás- és kultúrtörténeti témákat feszegetnek, a tudomány pedig irreálisnak, következtetéseit történelemhamisításnak kiáltja ki. Mivel azonban napjainkban egyre népszerűbbek az összeesküvés-elméletek, az ezeket kedvelő értelmiség előszeretettel merít ihletet Dan Brown regényeiben.
4 hozzászólás

Enci

9 éve, 5 hónapja és 18 napja

Olvastam az összes könyvét, tetszik a stílusa, nagyon összeszedett és jók az összefüggések, ezért is hiszik el sokan azt,amit leír.

válasz erre

Minoni

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

egyetértek pilótakekszel, emlékszem mikor megjelent a da vinci könyve, akkor a sok barom ember elment Párizsban azokra a helyekre, ahol a film is játszódott. Sokan elhitték ezt a Mária Magdolna dolgot.

válasz erre

pilótakeksz

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

Szeretem, jól ír, viszont sajnos sokan tényleg elhiszik azokat a dolgokat,amiket leír. Pl a da Vinci kódban. Az emberek könnyen elhisznek mindent. Ettől függetlenül jó írónak tartom.

válasz erre

Edit90

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

Szuper író. Nagyon szeretem a könyveit, szinte mindegyik megvan.

válasz erre