14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Cseresznyefák virágzása itthon és külföldön

2023. április 26.
58.8581
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Sok fa versenyezhetne a címért, melyiknek a legszebb a virágzata. Az almafák fehér virágúak, illatosak, a cseresznye lehet halvány rózsaszín, fehér vagy akár pink, ráadásul a vadcseresznye tömött virágzatú, habos, igazán szemet gyönyörködtető. Javában tart a cseresznyefa virágzás, ami a tavasz egyik legszebb - és legtöbbet fotózott - időszaka. Nem csak külföldön, hazánkban is számos gyönyörű hely van, ahol megtapasztalhatod a virágzást.


A cseresznyevirág régi szimbólum Japánban, a tél elmúlását, a tavasz beköszöntét ünneplik vele, miközben hirdeti az élet rövidségét, hiszen a gyönyörű, hamvas szirmok gyorsan leperegnek és hullanak alá. A cseresznyevirág, japánul szakura, az ország nemzeti jelképe. Szerencsére még Japánban sem késő szép cseresznyefákat virágba borulva látni. Bár az ünnep ott márciusban kezdődik, az északi, hidegebb tájakon kitolódik a tél, és később kezdődik a tavasz.

Sapporo városában például az előrejelzések szerint idén csak április 28-án indul majd meg a virágzás és május 1-jén borulnak virágba teljesen a fák. A virágzó cseresznyefák különösen szépek, ha egy épített örökség: kastély, templom vagy szentély körül állnak, ezek a helyszínek a legnépszerűbbek a virágzás idején. A japán szakurák díszcserjék, nem hoznak termést, csak a szépségük miatt ültetik őket.

S hogy mit jelent a hanami? Ez is egy japán kifejezés, egy több évszázados hagyomány elnevezése. A cseresznyevirágzás idején az emberek a családtagjaikkal, barátaikkal a fák alatt piknikeznek, időt hagyva a beszélgetésre, a természettel való összekapcsolódásra, nézik a virágokat, ahogy a szirmok lehullanak és az elmúlásra emlékeztetnek. Míg régen ez a tehetős emberek kiváltsága lehetett, ma már bárki megteheti, és tavasszal nagyon sok turistát vonzz az országba.

Heerstra?e - a cseresznyevirágos sugárút

Heerstra?e - a cseresznyevirágos sugárút


A sugárút, amit a fák tettek híressé

Németországban minden egy-két héttel később virágzik, mint nálunk, így épp ideje Bonnba utazni, mert a Nordstadt negyedben található Heerstra?e áprilisban "cseresznyevirágos sugárúttá" változik, és mindenki a telefonjával néz felfelé, hogy legszebb virágot lefotózhassa. Az egész utcát cseresznyefák szegélyezik, ráadásul már olyan nagyok, hogy összefonódnak, és az ágak az út fölé hajolnak.

A látvány mellett már csak a finom illatok azok, amelyeket a cikk kevéssé tud visszaadni, a tavasz legszebb látványa valóban ez. Frankfurtban az Alte Oper mellett is rózsaszín virágmező várja a látogatókat. A fák ágain ülő habos virágcsodákban percekig lehet gyönyörködni.

Fotó: Laszló Szirtesi/Getty Images

Fotó: Laszló Szirtesi/Getty Images


Még elcsípheted!

Mi is büszkélkedhetünk cseresznyevirágzásban, a fővárosi ELTE Fűvészkertben is láthatunk néhány csodát, de aki egyszerre több fát is meg szeretne nézni, a budai vár Tóth Árpád sétányát keresse fel. A díszcseresznyék már virágba borultak. A sétány 1946 óta viseli a költő nevét, aki ugyan a Vár másik oldalán lakott, de - amint arról több versében is megemlékezett - szívesen üldögélt és sétált itt. A mai arculatot a 2009-es felújításnak köszönhetjük, akkor készült el a sétány déli szakasza a japán díszcseresznye fasorral.

A szemfülesek a Margitszigeten vagy az Állatkertben is láthatnak néhány fát. Vidéken mi a Sárospatakit ismerjük, a görög katolikus templom előtti sétányon, de Nagykörűre is érdemes elmenni, több mint kétszáz fa virágzik - és ad majd termést nemsokára, a falut a cseresznye tette híressé. Így történt ez a Szomolyával is (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), a rövid szárú fekete cseresznye tette világszerte híresé. Most van a virágzás ideje, de a településen minden esztendőben megüli ennek a csodálatos gyümölcsnek az ünnepét, idén június 3-4-én 20. alkalommal.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

Kicsilány06

11 hónapja, 3 hete és 2 napja

Megnézném egyzser Japánban...

válasz erre

moni1294

11 hónapja, 3 hete és 5 napja

Elképesztő látvány tud lenni, imádom!

válasz erre

Minoni

11 hónapja, 3 hete és 6 napja

Annyira szépek!!!

válasz erre

bettike

1 éve, 1 napja

Gyönyörű látvány!

válasz erre