Hozzávalók:
700 g liszt
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
2,2 dl tej
50 g vaj
2,5 dl víz
20 g friss élesztő
10 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Első lépésként a langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és szórjuk bele az evőkanál cukrot. Ezt lassan összekeverjük, ezt követően beleszórjuk a lisztet, a vizet és a csipet sót. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, amikor már kezd összeállni, akkor mehet bele a kissé puha vaj. Ezután fényesre . dagasztjuk a tésztát és hagyjuk kelni 45-50 percig.
Ezt követően a megkelt tésztát 12 egyforma gombóccá formáljuk, majd ismét letakarjuk és hagyjuk 30 percig pihenni. Egyesével körülbelül 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd laza csomót kötünk minden szálból. A csomó mellett lelógó két tésztavéget visszahajtjuk a csomó közepére úgy, hogy a fenti szálat fentről, a lentit pedig alulról bújtatjuk át.
Tepsire tesszük a zsemléket, megkenjük őket egy tojással - ez nem kötelező - és hagyjukkelni 30-40 percig. Ezt követően ismét megkenjük őket és rászórjuk a szezámmagot. Előmelegített sütőben 195 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.