A beszámoló szerint a növények esetében használt vegyszerek nagyon egyszerűen bekerülnek az ivóvízkészletbe, amit ugyan speciális tisztítóberendezéssel megtisztítanak, de az ott használt vegyszerek összetevői további vegyületeket állítanak elő a permetszerekből, amelyek az emberi szervezetben ételallergiát idézhetnek elő. A kutatások bebizonyították, hogy leginkább a magas diklórfenolt tartalmazó permetszerek okozzák a legnagyobb problémát.
A legfrissebb felmérések szerint csak az Egyesült Államokban 2005-ben és 2006-ban több mint 10 ezer résztvevőből 2500-nak a vizeletében találták meg ezt a rendkívül egészségkárosító anyagot, amelynek hatására közel 500 főnél étel-, mintegy 1000 főnél pedig környezeti allergia alakult ki. A tengerentúli egészségügyi központok beszámolói szerint 1997 és 2007 között, tehát tíz év alatt közel 20 százalékkal növekedett meg az ételallergiások száma.