Hozzávalók:
Tésztához:
150 g liszt
100 g hideg vaj
50 g porcukor
Citromkrém:
2 db kisebb citrom
3 db tojás
200 g cukor
85 g vaj
Hab:
210 g cukor
90 g tojásfehérje
kevés vanília aroma
Elkészítés:
Először összeállítjuk a tésztát. Ehhez a hozzávalókat összegyúrjuk, minél gyorsabban, majd a tésztát folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük felhasználásig. Ezután elkészítjük a citromkrémet. Egy lábosban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, valamint reszelt héját. Közepes lángon elkezdjük kevergetni, majd szép lassan be fog sűrűsödni. Ha már elég sűrű, akkor levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a vajat. Hagyjuk hűlni.
A tésztát közben vékonyra kinyújtjuk és piteformába vagy formákba tesszük. A felesleges tésztát levágjuk, majd sütőpapírral kibéleljük a tésztát és beleszórunk egy kis nehezéket a vakon sütéshez. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd 5 percig sütjük a pitét, ezután kivesszük a nehezéket és további 5-10 percig sütjük.
Amikor kész a pite, kivesszük és hagyjuk hűlni egy kicsit. Ezután megtöltjük a citromkrémmel. A habhoz a tojásfehérjéket elkezdjük verni, majd apránként a cukrot is hozzáadagoljuk. A legvégén pedig a vanília aromát. Ha jó kemény a hab, akkor tetszés szerint díszítsük vele a pitéket. Végül a sütőben kicsit megsütjük a habot. Hidegen tálaljuk.