-1 °C
borús égbolt
2025. január 21., kedd
Ágnes

Citromos-habos pite

2021. március 26.
94.1421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy könnyed, kissé nyárias citromos pite, amit nem nehéz elkészíteni, csupán egy kis időt kell rá szánni. Készíthetjük mini pite formákban és hagyományos pite formában is.


Hozzávalók:

Tésztához:
150 g liszt
100 g hideg vaj
50 g porcukor

Citromkrém:
2 db kisebb citrom
3 db tojás
200 g cukor
85 g vaj

Hab:
210 g cukor
90 g tojásfehérje
kevés vanília aroma

Elkészítés:
Először összeállítjuk a tésztát. Ehhez a hozzávalókat összegyúrjuk, minél gyorsabban, majd a tésztát folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük felhasználásig. Ezután elkészítjük a citromkrémet. Egy lábosban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, valamint reszelt héját. Közepes lángon elkezdjük kevergetni, majd szép lassan be fog sűrűsödni. Ha már elég sűrű, akkor levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a vajat. Hagyjuk hűlni.

A tésztát közben vékonyra kinyújtjuk és piteformába vagy formákba tesszük. A felesleges tésztát levágjuk, majd sütőpapírral kibéleljük a tésztát és beleszórunk egy kis nehezéket a vakon sütéshez. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd 5 percig sütjük a pitét, ezután kivesszük a nehezéket és további 5-10 percig sütjük.

Amikor kész a pite, kivesszük és hagyjuk hűlni egy kicsit. Ezután megtöltjük a citromkrémmel. A habhoz a tojásfehérjéket elkezdjük verni, majd apránként a cukrot is hozzáadagoljuk. A legvégén pedig a vanília aromát. Ha jó kemény a hab, akkor tetszés szerint díszítsük vele a pitéket. Végül a sütőben kicsit megsütjük a habot. Hidegen tálaljuk.
nincs még hozzászólás