24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Citromos csiga

2023. március 29.
85.0771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Kakaós és a fahéjas csigán túl léteznek még más töltelékkel készült péksütemények, ilyen például a mai receptünk is, méghozzá a citromos csiga. Ha kedveljük a citrom frissítő és kissé fanyar ízét, akkor ezt a receptet érdemes lesz kipróbálni.


Hozzávalók:
4,5 bögre liszt
1 csomag élesztő
3/4 bögre langyos tej
1/2 bögre puha vaj
2 db tojás
1/4 bögre cukor
2 teáskanál vaníliakivonat
1 db citrom reszelt héja
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál szerecsendió
1 bögre cukor
1 db citrom reszelt héja
4 evőkanál olvasztott vaj
1/4 teáskanál gyömbér
csipet szerecsendió
2 citrom leve
200 g krémsajt
1 bögre porcukor

Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a tejbe kevés cukrot keverünk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet, a vajat, a tojásokat, a fűszereket, a felfuttatott élesztőt és a citrom reszelt héját összedolgozzuk, majd a tésztát félre tesszük és hagyjuk duplájára kelni. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az 1 bögre cukrot elkeverjük az olvasztott vajjal, a citromlével és reszelt héjával.

Ha megkelt a tészta, akkor enyhén lisztezett felületen kinyútjuk téglalap alakúra, majd megkenjük a krémmel. Feltekerjük és 2 cm vastagságú csigákat vágunk. Ezeket tepsire helyezzük és fél órát kelni hagyjuk. Végül előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. A végén még melegen rákenjük a mascarpone, porcukor és kevés citrom keverékét.
nincs még hozzászólás