15 °Ctiszta égbolt
2022. október 06., csütörtök • Brúnó, Renáta

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő

Mariann , 2022. szeptember 08.
1952 óta az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje a mai napon elhunyt, ezzel pedig elindul az úgynevezett London Bridge protokoll.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Erzsébet Alexandra Mária 1926. április 21-én született York hercegének és hercegnéjének elsőszülött gyermekeként és egészen fiatalon, 25 évesen került a brit trónra miután édesapja, VI. György brit király elhunyt. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, férje 2021-ben hunyt el. Fülöp herceg halála nagyon megviselte a királynőt.

Elhunyt II. Erzsébet brit királynő - 2. kép

Erzsébet királynő az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideje hatalmon lévő monarchája volt, akit a mai napig allatvalók milliói tiszteltek és imádtak. A királynőnek négy gyermeke született, Károly walesi herceg, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. A protokoll szerint halála után legidősebb fia, Károly herceg fogja átvenni helyét a trónon.

A királynő kedvenc elfoglaltsága a lovaglás volt és a vadászat, imádta ezeket, valamint corgi kutyáit. 1947-ben, 21. születésnapján rádióüzenetben szólt a Nemzetközösség lakóihoz, melyben a következő szavak hangzottak el:

Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem.

Nyugodjék békében!
 

A kommentelési rendszer átalakítása miatt jelenleg csak a cikkekhez lehet hozzászólni!

Ezt a témát lezártuk, nem szólhatsz hozzá!