Hozzávalók:
10 dkg füstölt lazac
szem 3 burgonya
1 póréhagyma
1/4 hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szár zeller
1 nagy sárgarépa
1 csokor újhagyma
250 ml tejszín
400 ml tej
1 dl fehér bor
kevés vaj
2-3 evőkanál liszt
400 ml alaplé
só, bors
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt vegyük ki előre a hűtőből, mert szobahőmérsékleten kell majd használni. A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk kockákra, a hagymát apróra, míg a fokhagymát zúzzuk össze. Egy nagyobb lábosba tegyük a vajat és pároljuk meg rajta a zöldségeket. Ha már kicsit puhultak, öntsük fel az alaplével.
Egy másik kisebb serpenyőben szintén vajat melegítünk és a lisztet elkezdjük megpirítani, hogy a rántáshoz jó legyen. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, majd az egészet öntsük rá a zöldségekre és öntsük bele a bort. Kis lángon főzzük tovább.
Közben a lazacot vágjuk darabkákra és szórjuk a levesbe. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Tálaláskor kevés újhagymával szórjuk meg.