Hozzávalók:
650 g borsó
6 szelet húsos baconszalonna
7,5 dl zöldségleves alap
1 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, majd egy nagyobb lábosban a forró olajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és ezt is pirítsuk meg. Keverjük hozzá a borsó háromnegyedét és öntsük hozzá az alaplét. Forraljuk fel, majd pároljuk körülbelül negyed óráig.
Közben a szalonnát pirítsuk jó ropogósra. Ha a borsó megpuhult, akkor robotgéppel turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. Adjuk hozzá a maradék borsót és főzzük addig, míg puha nem lesz. Végül sóval, borssal ízesítünk és a kis darab vajat is hozzáadjuk a leveshez.
Tálaláskor a bacont törjük vagy vágjuk össze és szórjuk a leves tetejére.