Mit is nevezünk ginnek?
A jelenleg hatályos EU szabályok szerint, azokat a minimum 37,5% alkoholtartalmú italokat nevezzük ginnek, melynek legfőbb íze a boróka. Három fajtája létezik, a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry Gin.
A gin története egészen az 1500-as évekig nyúlik vissza, amikor az angliai csapatok megismerték a holland gint, ami a ma ismert gin elődje. Ezt vitték haza Angliába és a 17. századra szinte egész Angliában elterjedt. Az 1751-es Gintörvénnyel azonban változtattak a ginkészítés szabályain, így alakult ki a háromfajta gin: a kevert gin, a desztillált gin és a London Dry gin.
A Bombay Sapphire gin története
1761-ben született meg a Bombay Original, mely 8 összetevőből állt és már akkoriban igazi különlegességnek számított. Később a 8 összetevőt további két borssal egészítettek ki, így alakult ki a ma is ismert Bombay Sapphire. A ragyogó kék palackot egy különleges kék zafír kő ihlette, melyen Viktória királynő is látható, oldalán pedig a 10 egzotikus növény neve, melyek a következőek: citromhéj, nősziromgyökér, cassia-kéreg, borókabogyó, koriandermag, angyalgyökér, mandula, édes gyökér, jávai bors és malagétabors.
A világ első magas minőségű London Dry Gin-je 2016-ban jelent meg hazánkban, a Star of Bombay. Az italt a finom és lassú párlás és a plusz hozzávalók teszik olyan különlegessé. A további két hozzávaló, a bergamot és az ambrette.
Koktélok
Bombay Collins
Hozzávalók:
5 cl Bombay Sapphire
fél citrom leve
1 dl szóda
2 teáskanál cukor
1 cikk citrom a díszítéshez
Elkészítés: A citromlevet és a cukrot addig keverjük a long drinkes pohárban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Ezután feltöltjük a poharat jéggel, rátöltjük a Bombay Sapphire gint, és felöntjük az egészet szódával.
Bombay Collins koktél
50/50 Martini
Hozzávalók:
3 cl Star of Bombay
3 cl Martini extra dry
2 dash Orange bitter
1 narancs peel a díszítéshez
Elkészítés: A koktélos pohárba tegyünk jégkockákat, öntsük hozzá a gint, a Martinit és az Orange bittert. Keverjük össze és szűrjük le egy rocks pohárba, majd egy naranccsal díszítsük.
50/50 Martini koktél
Lavender Splash
Hozzávalók:
4 cl Star of Bombay
2 cl levendula szörp
3 cl citromlé
Levendula a díszítéshez
Elkészítés: A shakerbe teszünk jeget, beletesszük a gint, a levendula szörpöt és a citromlét, és jó erősen összerázzuk a shakerben. Ezután az italt finom szűrőn keresztül gömb pohárba töltjük, majd szódával feltöltjük. Végezetül az italt szárított levendulával díszítjük.
Lavender Splash koktél