Hozzávalók:
lasagne tészta
500 g vegyes darált hús (sertés és marha)
100 g vaj
100 g szalonna
5 dkg liszt
5 dkg sűrített paradicsom
50 ml tej
2 dl főzőtejszín
1 db répa
1 db vöröshagyma
oregánó
só, bors
olaj
Elkészítés:
A húst sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint. A hagymát és a szalonnát kockákra vágjuk, míg a répát apróra. A vaj felét megolvasztjuk és megpirítjuk rajta a szalonnát és a hagymát. Ezt követően hozzáadjuk a répát is. Végül hozzáadjuk a húst is és kis lángon fél órát hagyjuk főni.
Ha a hús megfőtt, akkor hozzáöntjük a paradicsomot és oregánóval, valamint sóval és borssal tovább ízesítem. Kis lángon ismét fél órát főzöm, néha megkeverem. Végül hozzáadom a tejszínt és a paradicsomos szósz már kész is.
Jöhet a besamel mártás. Ehhez a vaj másik felét megolvasztjuk és megpirítjuk benne a lisztet. Ha már barnul a liszt, akkor hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Most már összeállíthatjuk a lasagnet.
Egy tál alját kenjünk ki vajjal és fedjük be egy réteg tésztával. Jöhet rá a besamel egy része és a paradicsomos hús, végül egy kis sajt. Így rétegezünk addig, míg el nem fogynak a hozzávalók. Körülbelül 2-3 réteg lesz még. Az utolsó tésztaréteg tetejét szórjuk meg bőven sajttal és szórjuk meg oregánóval.
Előmelegített sütőben, 180 fokon egy óra alatt el is készül a bolognai lasagne.