Hozzávalók:
2 db birsalma
300 g sütőtökpüré
cukor
szegfűszeg
1-2 teáskanál vanília aroma
méz
fahéj
reszelt citromhéj
kevés gyömbér
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 l víz
Elkészítés:
A birsalmát vágjuk félbe és vágjuk ki a magházat. Tűzdeljük meg szegfűszeggel és tegyük alufóliával kibélelt tepsire. A sütőtököt darabokra vágjuk és az alma mellé tesszük. Megcsorgatjuk mézzel a tököt és az almát. Előmelegített sütőben 180 fokon, 60 percig sütjük.
Amint megsültek, kikanalazzuk őket a héjukból. Egy edénybe vizet teszünk, majd beledobáljuk a fűszereket és lassú tűzön 30 percig főzzük, majd átszűrjük. Ehhez adjuk a tököt és a birsalmát, majd ízlés szerint cukorral, vanília aromával és egy csipet sóval ízesítünk.
Hozzáöntjük a bort és 20 percig főzzük. Ha megfőtt, akkor botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a tejszínt. Összeforraljuk és már fogyaszthatjuk is.