11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Baktérium okozza a béldaganatot?

2013. december 18.
2.3851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az orvostudomány több ízben is bizonyította már a múltban, hogy bizonyos daganattípusok kialakulásában nagy szerepe van különféle vírusoknak és baktériumoknak, így például a gyomorrák és a méhnyakrák esetében is. Egy brit és amerikai kooperációban elkészült tanulmány szerint azonban nagy a valószínűsége annak, hogy a béldaganatokért is egy baktérium tehető felelőssé!


A tengerentúli Science tudományos szaklapban közölt kutatás szerint az elsősorban enyhébb hasmenéses fertőzéseiről elhíresült E. coli baktérium egy bizonyos válfaja - amelyik képes megtelepedni a vastagbélben - tehető felelőssé a béldaganatok kialakulásában. A baktérium ugyanis képes olyan mutagéneket termelni, amelyek a káros méreganyag-termelés mellett a daganatok kialakulásakor megfigyelhető DNS mutációt okozzák.

Az E. coli baktérium a legtöbb esetben valamilyen ételmérgezés során szaporodik meg a szervezetünkben, de kis mennyiségben, természetes formában is megtalálhatók a bélrendszerünkben.

A kutatók több mint 20 béldaganatos beteget vizsgáltak meg, a belőlük vett mintákból pedig tisztán kimutatható volt, hogy a baktérium esetükben lényegesen nagyobb mennyiségben fordult elő, mint az egészséges embereknél. A kutatás ezen állapotában még nem volt bizonyítható, hogy a baktérium a kiváltója a betegségnek, vagy a daganat kifejlődése az okozója a baktérium megszaporodásának.

Emiatt állatkísérletek során kimutatták, hogy a baktériummal beoltott egerek esetében kiugróan megnövekedett a béldaganat kockázata, tehát bizonyítást nyert, hogy ez a baktérium tehető felelőssé a belek rákos megbetegedésért. A kérdés most már csak az, hogy mitől van egyesekben több, másokban pedig kevesebb a mutagént termelő E. coli baktériumból?
5 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 11 hónapja és 1 napja

Igen, jó kérdés, hogy mitől, na és mi a tünet miből rájön az ember, hogy van benne.

válasz erre

monyó

11 éve, 1 hónapja és 4 napja

Milyen fura hogy ezek a kis gyilkosok mennyire tudnak pusztítani...szomorú smiley És nem is igazán tudunk mit tenni ellenük...szomorú smiley

válasz erre

Móni

11 éve, 1 hónapja és 4 napja

Elég ijesztő amik kiderülnek. És a legrosszabb az hogy hosszú évekig lappanganak ezek a dolgok bennünk...

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 1 hónapja és 4 napja

sajnos már minden rákkeltő ami csak létezik...

válasz erre

krisztike

11 éve, 1 hónapja és 4 napja

Igazából már mindennel visszük magunkba az ilyen baktériumokat, fertőzéseket. Nem nagyon lehet ellene tenni...

válasz erre