23 °C
borús égbolt
2024. szeptember 10., kedd
Nikolett, Hunor

Babát vársz? Ezeket az ételeket fogyaszd a sok folsav miatt!

2017. február 25.
8.7891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Köztudott tény, hogy a folsav az egyik legfontosabb vitamin, amiből egy kismama szervezetében mindig elegendő mennyiségnek kell lennie ahhoz, hogy kisbabája egészségesen, rendellenességektől mentesen tudjon fejlődni, hovatovább az embrió sikeresen megmaradhasson az anyaméhben. Bár nyilvánvaló, hogy a folsav messze nem az egyetlen szükséges dolog, aminek mennyiségére figyelnie kell egy várandós nőnek, azonban kétség sem férhet hozzá, hogy ez az egyik legfontosabb abban az esetben, ha egészséges babát szeretnénk világra hozni.


A legtöbb folsavat tartalmazó ételek

Bár a terhes kismamák általában gyógyszeres formában, táplálék-kiegészítőkkel és multivitaminokkal visznek be szervezetükbe plusz folsavat, azonban ha szeretnénk még megfejelni ezt az értéket, a legjobb alternatíva, ha állati belsőségeket, főként májat fogyasztunk. A legtöbb folsav például bizonyítottan a kacsa és a liba májában található meg, ami elkészítési módtól függetlenül képes 100 grammonként akár 2000 mcg mennyiségű folsavat is a szervezetünkbe juttatni.

Ezen felül érdemes lehet még sertésmájjal és marhamájjal is próbálkozni, hiszen ezek az eledelek szintén a kimagasló folsavpótlást szolgálják, ezáltal előbbivel akár 1500, utóbbi által pedig akár 1200 mcg mennyiséget is bevihetünk szervezetünkbe.



Közepesen sok folsavat tartalmazó ételek

Szintén sok, bár nem kiugróan sok folsavat tartalmaznak azok az ételek, amelyek 100 grammonként legalább 200 mcg mennyiséget juttatnak be a szervezetünkbe ebből az értékes alapanyagból. Ide sorolható például a földimogyoró, amely nagyszerű és egészséges nassolni való is terhesség idején, ergo nem nehéz elfogyasztani belőle 100 grammot naponta, amivel 250 mcg folsavat vihetünk be a szervezetünkbe.

Szintén ebbe a kategóriába tartozik még továbbá a napraforgómag, avagy a szotyi, a lencse, a spenót és természetesen a spárga is, amelyek 100 grammjában a növény frissességének függvényében akár 200 mcg folsav is megtalálható, ami kiegészítő célzattal nagyszerű támogatást képes nyújtani szervezetünknek.



Kevés folsavat tartalmazó ételek

Amennyiben éppen csak kiegészítenénk a szervezetünkben megtalálható folsav mértékét, abban az esetben más ételek közül is válogathatunk, így például a nyers búzacsírával, a csicseriborsóval, valamint a fekete babbal is lehetőségünk nyílik akár 150 mcg folsavval kiegészíteni szervezetünk tápanyagmennyiségét. Ezen felül nagy mennyiségben elfordul még a narancslében és a brokkoliban is. Ezen felül bár nem nagy mennyiségben, de a kukoricalisztből készült kenyérben, és a hagyományos fehér kenyérben is található átlagosan 20-50 mcg mennyiségű folsav, így ezeket az ételeket se vonjuk meg magunktól.
3 hozzászólás

Sandy

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Én a májat nem igazán szeretem, pedig ahogy látom abban van a legtöbb folsav.

válasz erre

Edit90

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Sok ételben van folsav, bár ezt kevesen tudják.

válasz erre

Móni

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Jó, hogy ilyen sok ételben van folsav.

válasz erre