12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Rengeteg folyadékra van szüksége a terhes kismamáknak, de mégis mennyire?

2021. január 10.
34.6161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A járványhelyzet miatt kifejezetten nehéz dolguk van a kismamáknak, hiszen rendkívül körülményes eljárni még a terhesgondozásokra is, nemhogy odafigyelni arra, hogy ne fertőződjenek meg a vírussal, ezáltal egészséges gyermeknek adhassanak életet. Ezen felül pedig egy sor más dologra oda kell figyelniük, így példának okáért a megfelelő és rendszeres hidratálásra, hiszen a dehidratáltság nemcsak a saját egészségét sodorja veszélybe, hanem természetesen a babáét is. De mégis, mennyi folyadék kell a kismamáknak?


Erre a kérdésre nagy általánosságban nehéz válaszolni, hiszen a testalkat, az életkor, az aktivitás és még egy sor más egyéb tényező befolyásolja, hogy mekkora egy kismama szükséglete, azonban természetesen léteznek általános ajánlások, hovatovább szükségletek. Példának okáért biztos, hogy sokkal több vizet kell innia egy kismamának, mint korábban, amikor még nem volt állapotos, hiszen extra folyadék kell a szervezetnek a vértermelés növelése, valamint a magzatvíz előállítása miatt is.

Rengeteg folyadékra van szüksége a terhes kismamáknak, de mégis mennyire? - 2. kép

Ennek fényében, míg egy átlagos embernek naponta legalább 8-10 pohár vizet kell meginnia, addig a hivatalos orvosi ajánlás szerint várandóság alatt érdemes elérni legalább a 10 pohár vizet egy nap - ez nagyjából 2-2,5 litert jelent -, de nyilvánvalóan, ha több esik jól a kismamának, akkor bátran megnövelheti ezt az értéket. Sőt mi több, a szoptatáskor ez a szükséglet tovább növekedhet, ezáltal akár 13 pohár vizet is le kell gurítani ahhoz, hogy elegendő anyatej termelődhessen.

Ezen felül érdemes odafigyelni arra is, hogy a folyadékbevitel trimeszterenként módosulhat. Az első trimeszterben például a legtöbbször csak arra kell figyelni, hogy a vízfogyasztás ne csökkenjen. Ilyenkor gyakori a rosszullét, a hányás, illetve az az állapot, amikor az ember semmit sem kíván, még a folyadékot sem, de a 10 pohár vizet ilyenkor is le kell gurítani a fentiekben ismertetett okok miatt.

Rengeteg folyadékra van szüksége a terhes kismamáknak, de mégis mennyire? - 3. kép

A második trimeszterben aztán változik a helyzet a szervezeten belül, így megnövekszik a kalóriaigény, átlagosan mintegy 3-400 kalóriával. Ezzel együtt jár természetesen a folyadékbevitel növekedése is, vagyis ha ennyivel több ételt viszünk a szervezetünkbe, akkor azzal legalább plusz 3-4 deciliter folyadékszükségletünk is lesz. Hasonló a helyzet a harmadik trimeszterben is, amikor a kalórianöveléshez érdemes igazítani a folyadékbevitelt.

Persze jogos a felvetés ezek után, hogy mégis miről érzi a kismama, hogy dehidratált, ami komoly veszélyt jelenthet a magzatra? Ha konkrét szomjúságérzet nincs - hiszen a terhes nők hajlamosak többet enni, ami ezt elnyomhatja -, akkor a torok és a szájszárazság rossz előjel lehet, akár a száraz ajak vagy bőr, a ritka vizeletürítés, amikor sötét és kellemetlen szagú vizelet távozik a szervezetből. Inkább igyunk többet, mint kevesebbet tehát a terhesség alatt, az biztosan nem árt majd!
2 hozzászólás

becky

3 éve, 5 hónapja és 24 napja

Szerintem érzi az embert, hogy mikor és mennyi vizet kell innia.

válasz erre

zitucska

3 éve, 5 hónapja és 24 napja

Érdekes téma. Nem gondoltam, hogy más ilyenkor az ember vízigénye.

válasz erre