12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Megemelkedett a terhességhez köthető daganatos megbetegedések száma

2015. szeptember 27.
4.3971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Érdekes felfedezést tett a Sydney Egyetem speciális kutatócsoportja, akik 1994 és 2008 között vizsgáltak ausztrál kismamákat. A kutatás alapján íródott tanulmányból ugyanis kiderül, hogy egyre nagyobb számban fordulnak elő a terhességhez köthető daganatos megbetegedések, amelyek első ízben annak köszönhetők, hogy a nők egyre idősebb korban vállalnak gyermeket.


A kutatásba közel 800 ezer hölgyet vont be az orvos-csoport, akik a terhesség alatt, illetve az azt követő 12 hónapban vizsgálták a kismamákat. A fókuszcsoportból a 14 éves időintervallum során közel 2000 rákos megbetegedést diagnosztizáltak, ami azt jelenti, hogy százezres csoportokra bontva minden százharminchetedik nő átesett valamilyen daganatos megbetegedésen. A kutatásból tisztán kivehető, hogy 1994 és 2008 között az arány 112-ről 191-re emelkedett, tehát kis híján megkétszereződött azoknak terhességen átesett nőknek a száma, akik valamilyen daganatos megbetegedést produkáltak.

A vizsgálatok szerint a fenti eredmények elsősorban annak köszönhetők, mert a nők egyre később, egyre idősebb életkorukban vállalnak gyermeket, de nagy hatással van a megbetegedésre a kutatók szerint a szociális-gazdasági státusz, a sokadik gyermek, valamint esetleges korábbi rákos megbetegedés is. A terhességen átesett nők esetében a leggyakoribb daganatos megbetegedéseknek a bőrdaganatok, az emlőrák, a pajzsmirigyrák, a nőgyógyászati tumor, valamint a hormonrendszert érintő elváltozások tekinthetők.
5 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 11 hónapja és 26 napja

Hú, ez elég komolyan hangzik.

válasz erre

moni1294

9 éve, 2 hónapja és 24 napja

Hát igen, 40 éves kor felett már nem olyan jó ötlet szülni. Igaz 16 évesen sem kéne... wtf smiley

válasz erre

Minoni

9 éve, 2 hónapja és 24 napja

Elég ijesztő statisztika! meglepett smiley

válasz erre

krisztike

9 éve, 2 hónapja és 24 napja

Ez nem hangzik túl bíztatóan.

válasz erre

zsebibaba

9 éve, 2 hónapja és 24 napja

Ohhh ez szomorú.

válasz erre