12 °Cborús égbolt
2022. szeptember 29., csütörtök • Mihály

Kevés az 5 nap apasági szabadság, derül ki egy friss kutatásból

Mariann , 2022. június 19.
2015 óta gyermek születése esetén az apát 5 munkanap pótszabadság illeti meg hazánkban, ám ez úgy tűnik kevés, ugyanis a Procter&Gamble legfrissebb májusi reprezentatív felméréséből kiderül, hogy ezt kevésnek tartják az édesapák.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Ma van Apák napja, ezért is fontos beszélni az apasági szabadságról. Az apák jelenlétének fontossága megkérdőjelezhetetlen, különösen a gyermek születése utáni hetekben. A P&G májusi felmérése szerint a férfiak 63% tudatában van annak, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ugyanakkor a válaszadók mindössze 16%-a vette ezt igénybe.

Azok, akik tudatosan döntöttek úgy, hogy nem veszik igénybe, leginkább anyagi okokra hivatkoztak (16%), közel ennyien pedig azt válaszolták, hogy furcsán éreznék magukat, ha emiatt mennének szabadságra. A megkérdezettek kétharmada szerint növelni kellene a törvényi minimumként járó 5 munkanapot. Az Európai Parlamentben 2019-ben elfogadott jogszabály értelmében legalább 10 napos szabadság illeti majd meg az apukákat, amit hamarosan remélhetőleg már nálunk is bevezetnek.
 

A kommentelési rendszer átalakítása miatt jelenleg csak a cikkekhez lehet hozzászólni!

Ezt a témát lezártuk, nem szólhatsz hozzá!