9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Indul az ovi: alapszabályok a járványhelyzet utáni időszakra!

2020. május 27.
11.4651
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár sokak szerint soha, de legalábbis néhány évig nem lesz olyan az élet, mint a koronavírus-járvány előtt, de ez nem jelenti azt, hogy az alapvető szolgáltatások és lehetőségek sem térnek vissza a mindennapjainkba, így nemsokára például újraindulnak a bölcsődék és az óvodák, hiszen szerencsés helyzetben a szülők is visszamehetnek dolgozni. Bár az eddigi hírek szerint az új vírus célpontjai nem a kicsik, azért gyermekeink védelmében mégis nagyon fontos betartani olyan alapszabályokat, melyek elengedhetetlenek lesznek néhány hónapig.


Betegen ne vigyük oviba a gyereket!

Ilyen például, hogy betegen lehetőleg ne vigyük óvodába és bölcsődébe a gyereket. Lehet, hogy csak egy teljesen átlagos megfázásról van szó, talán tényleg csak annyi az egész, most azonban nem tudhatjuk, és mivel lehetetlenség bárkinek tesztet kierőszakolnia az orvosoktól, ezért inkább pár napig tartsuk otthon a picit. Nyilván ez senkinek sem egyszerű ebben a helyzetben, hiszen egy óvodást nem lehet egyedül hagyni egy házban, így kénytelenek leszünk a szabadságokat erre elpazarolni.

Indul az ovi: alapszabályok a járványhelyzet utáni időszakra! - 2. kép

Ha kell, adjuk rá a maszkot!

Amennyiben kaputól-kapuig fuvarozzuk a gyermekeket, tehát nem nagyon találkoznak odakint senkivel, akkor nyilvánvalóan nem szükséges maszkot adnunk rájuk, de amennyiben útközben bemegyünk egy boltba, esetleg tömegközlekedéssel jutunk el az óvodába, akkor érdemes lehet a picire egy maszkot tenni. Ezt először nyilván furcsán veszi majd, de vannak manapság nagyszerű szűrős gyerekmaszkok, melyek nemcsak divatosak, hanem kifejezetten kényelmesek is.

Odaérve és hazaérve is fertőtlenítsük a kezét!

Bár az intézményekben az óvodapedagógusoknak és a dajkáknak ki lesz adva a rendszeres fertőtlenítés, azért fő a biztonság, ha beérünk vele az óvodába, ugyanúgy fertőtlenítsük le a kis kezecskéjét, mint amikor hazaérünk. Legyen nálunk a zsebünkben kézfertőtlenítő, de ha nem lenne, akkor se essünk kétségbe, hiszen egy kiadós kézmosás ugyanolyan hatásfokú lehet.

Indul az ovi: alapszabályok a járványhelyzet utáni időszakra! - 3. kép

Otthon azonnal öltöztessük át!

A kézfertőtlenítés mellett rendkívül lényeges lesz az is, hogy gyermekünket hazaérve megfelelően átöltöztessük, és ne hagyjuk, hogy abban a ruhában legyen, ami egész nap rajta volt. A szöveten ugyanis rengeteg kórokozót bevihet a lakásba, így az sem kizárt, hogy nem valamelyik óvodástársától, hanem inkább odakint, a szabadban szedte össze, emiatt rendkívül lényeges, hogy amint megérkezünk, azonnal öltöztessük át az apróságot.

Minden nap mossunk neki hajat!

Talán elképzelni sem tudjuk, de a hajápolásra ebben az időszakban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítani, mint bármi másra, hiszen a hajunkban elképesztően sok baktérium és vírus megragadhat, melyeket csak úgy tudunk eltávolítani, ha kimossuk belőle. Ebből fakadóan rendkívül lényeges lesz ebben az időszakban rendszeresíteni a hajmosást, így minden esti fürdésnél öblítsük le a haját. Nem fontos samponozni, elég ha zuhannyal alaposan átöblítjük a fejét.
1 hozzászólás

regeena

4 éve, 2 hónapja és 22 napja

A gyerekek biztosan nem élvezik a maszk viselését. Én sem bírom nagyon.

válasz erre