13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Így védd meg a gyermeked a kibertérben!

2021. november 27.
70.5971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Manapság egyre fiatalabb korban kezdenek el telefonozni, internetezni a gyerekek, ami természetesen sokkal több veszélyt és támadási felületet is jelent a kicsik, de még a nagyobbak számára is. Az interneten ugyanis néhány kedves szóval bizalmat lehet gerjeszteni, főleg ha az az adott férfi vagy akár nő mélyebben is utánanéz annak, hogy mit is kedvel igazán az áldozata és rájön, hogy milyen módszer lesz a megfelelő a befolyásolásra.


Az elmúlt időszakban kialakult, témához illeszkedő botrányok után úgy döntöttünk, hogy néhány tippel mi is szeretnénk segíteni, hogy szülőként mit is tehetünk a témában prevenciós jelleggel. Ezen kívül azért is, hogy a kicsik már egészen korán felismerhessék ha baj van és merjenek külső segítséghez is fordulni. A legtöbb esetben számos internetes zaklatás vagy bármiféle cyberbullying napvilágra sem kerül, az áldozatok által érzett bűntudat miatt.

Így védd meg a gyermeked a kibertérben! - 2. kép

Ne kezeljük tabuként az interneten leselkedő veszélyeket!

A szülő felelőssége, hogy minden esetben tudják azt a gyermekek, hogy hasonlóan, mint a való világban, úgy virtuálisan is vannak olyan emberek, akik bánthatják őket, így bizonyos kor felett el kell kezdeni a kicsiket is tréningezni, hogy fel tudjanak készülni a sokszor váratlan vagy éppenhogy apránként adagolódó furcsa helyzetekre, amik végtére is tragédiával is végződhetnek. A legkisebbek esetében viszont a legjobb, ha korlátozó, záró, kulcsos funkciókat alkalmazunk, amik révén csak az általunk beállított weboldalak köszönhetnek vissza.

Így védd meg a gyermeked a kibertérben! - 3. kép

Szülőként alakíts ki szoros kapcsolatot a gyermekkel!

Nagyon fontos, hogy a gyermeked erős bizalmi kötelékkel irányuljon feléd és te is felé. Ezzel a mély kapcsolódással ugyanis nagyobb az esély arra is, hogy amennyiben baj van, akkor a gyermek mer beszélni, elmondani az életének azon részleteit is, amit nem feltétlenül osztana meg egy olyan kisgyermek, aki nem ápol túl jó kapcsolatot a szülőkkel és úgy érzi, hogy nincs meg közte és az anya vagy az apa közötti erős kapcsolat, ami lehetővé teszi a teljes őszinteséget.

Így védd meg a gyermeked a kibertérben! - 4. kép

Adathalászat és információátadás!

Fektessük le már az internezetés elején azokat a szabályokat, amiket semmilyen körülmények között nem hághat át a gyermek. Ebben legyen benne a személyes adatainak a kiadása, a lakcím, az iskolája neve, a születési adatai vagy olyan apróságok is akár, hogy mi a kedvenc csokija, esetleg mi az amitől igazán fél. Fontos tisztázni legalább nagyjából ezeknek a tiltásoknak az okát is. Ezzel elkerülhetjük a 'csak azért is effektust' Mindenek előtt, találjunk egyensúlyt, ami által tudatos internetfogyasztóvá nevelhetjük a gyermekeinket!
2 hozzászólás

monyó

2 éve, 6 hónapja és 10 napja

Nagyon kellene a gyerekeket és a felnőtteket is edukálni. Sosem szabad őket "egyedül hagyni" az online térben. Sokkal több minden történhet ott velük, mint a való életben.

válasz erre

Edit90

2 éve, 6 hónapja és 11 napja

Szörnyű, hogy ilyen dolgok előfordulnak. Szegény gyerekek minek vannak kitéve a neten...

válasz erre