7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Hogyan táplálkozzunk terhesség alatt?

2021. május 23.
48.7681
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Amikor egy új élet kezd el fejlődni a pocakban sok nő kezd el azon aggódni, hogy vajon elég tápanyagot visz be, a csípős ételeket ehetem, ihatok kávét? Rengeteg kérdés merül fel, főleg az első baba érkezése előtt, így a mai cikkünkben szeretnénk néhány tippet adni azok számára, akik nem tudják, hogy hogyan érdemes terhesség alatt étkezni.


Tényleg kettő helyett kell ennem?

Sokszor halljuk azt, hogy egy terhes kismamának két ember helyett kell ennie, ami nem igaz. Egy kisbaba fejlődéséhez nem kell több száz kalóriával többet ennie az embernek, hiszen enélkül is képes fejlődni. Szakértők szerint a terhesség első trimeszterében csupán 6-7%-kal kell többet fogyasztani, ami nagyjából 150 kalóriát jelent - például fél kg eper -, míg a második és harmadik trimeszterben 300 kalóriával érdemes többet enni.

Hogyan táplálkozzunk terhesség alatt? - 2. kép

Ha megfelelően táplálkozol és mellette mozogsz is egy keveset, akkor ideális esetben a terhesség során 12-13 kg plusz fog feljönni, de természetesen minden test más.

Koffeinről mondj le!

Terhesség alatt mindenképpen kerülni kell a koffeint, valamint a koffeint tartalmazó üdítőket. A koffein ugyanis nem csak téged fog élénkíteni, hanem a pocakodban növekvő babát is, ami akár koraszüléshez is vezethet. Kávé, energiaital és cola helyett fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, valamint koffeinmentes teákat, például zöldteát. A zöldtea élénkítő hatással bír, de a babát nem fogja befolyásolni.

Változatos táplálkozás

Ha megfelelően akarunk a terhesség alatt táplálkozni, akkor kerüljük el a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, valamint a feldolgozott élelmiszereket. Fogyasszunk helyette friss zöldségeket és gyümölcsöket, naponta több alkalommal is, szinte minden étkezésnél. Emellett fogyasszunk sovány húsokat, halakat - amennyiben kedveljük a tengeri herkentyűket -, olajos magvakat, valamint kevés tejterméket.

Hogyan táplálkozzunk terhesség alatt? - 3. kép

Ha ezek alapján táplálkoztunk eddig is, akkor a terhesség során nem kell változtatni étkezési szokásainkon. Ha azonban eddig többször ettünk gyorséttermi ételeket, akkor mindenképpen változtassunk az étkezési szokásainkon. Ez nem csak rövid távon, a terhesség alatt jó a szervezetünknek, hanem terhességet követően is.

Mi a helyzet a csípős, fűszeres ételekkel?

A kismamák gyakran lesznek kívánósak a terhesség alatt és sokszor az erős, csípős ételeket is megkívánják. Ezzel nincs is semmi baj, ha mértékkel fogyasszuk az ilyen ételeket. Hetente egy-két alkalommal bátran lehet csípős ételt fogyasztani, de nem szabad túlzásba vinni. A sót szintén érdemes mértékkel használni főzés során, ugyanis nem csak be tud vizesedni tőle a kismama lába, de a vérnyomását is meg tudja növelni.

Terhesség során próbáljunk meg sószegényen főzni, így elkerülhető vagy kordában tartható a magas vérnyomás, valamint a vizesedés is.

Hogyan táplálkozzunk terhesség alatt? - 4. kép

Milyen táplálékkiegészítőt fogyasszak, egyáltalán kell-e?

Ha megfelelően táplálkozunk, azaz kiegyensúlyozottan és megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, akkor nem lesz szükségünk táplálékkiegészítőre. A tápanyagokból pótolni tudjuk az ásványi anyagokat és vitaminokat. Ha azonban szeretnénk több fehérjét bevinni a szervezetünkbe, akkor főleg a növényi alapú fehérje porokat használjuk.

Amennyiben nem tudunk elég vitamint juttatni a szervezetünkbe - főleg vasat nehéz -, akkor multivitamin-készítményt lehet szedni, de előtte mindenképpen egyeztessünk kezelő orvosunkkal.

A kismamáknak nem kell különleges diéta vagy étkezés ahhoz, hogy egészségesek maradjanak terhesség során, csupán néhány alapvető dolgot kell betartani. A testünk úgyis mindig tudja jelezni, hogy éppen mi jó vagy rossz a számára. Az orvossal pedig mindig konzultálni kell, hiszen nincs egyforma terhesség.
3 hozzászólás

csillucs

3 éve, 1 hónapja és 22 napja

Én sajnos 12 kg helyett 20 kg szedtem fel a terhesség alatt, kicsit kívánósabb voltam. De nem baj mosolygó smiley

válasz erre

Gizus

3 éve, 1 hónapja és 24 napja

Nekem szerencsém volt, mert sem az édeset, sem a csípőset nem kívántam. Lényegében ugyan úgy étkeztem mint előtt, csak a kávéról mondtam le.

válasz erre

bettike

3 éve, 1 hónapja és 24 napja

Ez a kettő helyett kell enni milyen nagy butaság. És még mindig ezt szokták mondani sokan.

válasz erre