20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Ezek a nehézségek várnak minden elsőgyermekes szülőre

2021. január 24.
55.8061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Tapasztalt szülőként már magabiztosan kijelenthetjük, hogy egyetlen férfinak és nőnek sem egyszerű, amikor életében először gyermeket vállal, hiszen ez az elköteleződés nagyon komoly nehézségeket szül. Ezt kár lenne szépíteni, hiszen tény és való, hogy megvan a maga szépsége is, ha egy kisgyermek érkezik a családba, az első hónapokban viszont azért többségében inkább a negatívumait érzékeljük majd az egésznek. Hogy milyen nehézségekre kell készülniük az elsőgyermekes szülőknek?


Amikor először egyedül maradsz a gyerekkel

Ha a kisgyerek megérkezik, már az kifejezetten furcsa lehet az emberek számára, azonban ez még nem feltétlenül nehézség. Az annál inkább, amikor először maradunk egyedül a gyermekünkkel. Nincs a közelben sem a párunk, sem szülők vagy nagyszülők, de még az anyós vagy az após, a testvér és a barátok, barátnők sem. A baba pedig teljesen ránk van utalva. Egyedül kell gondoskodnunk róla, egyedül kell tisztába tennünk, megetetnünk, minden apró-cseprő dolgát ellátnunk, ami bizony okozhat fejtörést már az első napokon is.

Ezek a nehézségek várnak minden elsőgyermekes szülőre - 2. kép

Az első pelenkázás

Az első pelenkázás senkinek sem egyszerű. Az apukák sokszor hajlamosak kihúzni magukat a feladat alól, főleg kaki esetén, de előbb vagy utóbb eljön majd a pillanat, amikor azt a pelenkát meg kell tanulni kicserélni, és azt a popsit kitörölni. Ez természetesen csak tanulás kérdése. Senki sem mondja, hogy a dolog egyszerű, ellenben tanulható, és mivel más gyermekét ritkán pelenkázza az ember huzamosabb ideig, ezért nehéz felkészülni rá, élesben kell beletanulni a dologba.

Az első eltávozás otthonról

Babával kimozdulni egyet jelent egy kisebb költözködéssel. Nem vicc! Tapasztalt szülőként mondjuk, hogy érdemes egy külön táskát összerakni annak érdekében, hogy induláskor ne kelljen túl sokat időzni a pakolással. Legyen benne cumi, pelenka, popsikenőcs, elegendő pótruha, cumisüveg és tápszer is, ha szükséges. Ilyenkor csak százhuszonhat másik dolgot kell összeszednünk a gyereken kívül, vagy vele a kezünkön, azaz félkézzel ahhoz, hogy ki tudjunk mozdulni, ezt pedig hónapokig még el kell majd játszani. Ha pedig nagy utazás jön, inkább nem is mondjuk, mekkora katasztrófa készülődik.

Ezek a nehézségek várnak minden elsőgyermekes szülőre - 3. kép

Az első betegség

Csak idő kérdése, de minden gyermek megbetegszik egyszer kisebb vagy nagyobb módon. Az enyhébb megfázás vagy meghűlés még nem a világ, de az első láz, a kapcsolódó orvostúra, az előkészületek, a folyamatos ordítás, a gyógyszer beadása, egyszóval egy csomó új dolog, egy halom kihívás vár ránk ilyenkor, ami teljes embert kíván. Nem lesz egyszerű ez sem, de ne feledjük, a gyerekek szerencsére a legtöbb esetben hamar meggyógyulnak!

Az első gyerek nélkül töltött nap

Ez főként az édesanyákat érinti nehezen, hiszen nehéz lehet kezdetben hozzászokni, hogy mindig ott van velünk egy új életke, azonban az anyukáknak legalább ugyanolyan nehéz lesz elengedni is ezt maguktól. Hiszen míg korábban napokon, sőt heteken vagy hónapokon át együtt volt az anyuka a gyermekével, addig kifejezetten furcsa, sőt nehéz lesz nélküle eltölteni egy-két órát. Közel depressziós állapotba zuhanhatnak ilyenkor az édesanyák!
1 hozzászólás

Gizus

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

Az első betegség a legrosszabb szerintem. Na meg amikor először esik úgy el, hogy lesz rajta valamilyen sérülés. Az ember szíve majd meg szakad.

válasz erre