8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A két éven aluli gyerekek 38 százaléka használ digitális eszközöket

2013. december 24.
2.1381
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Allison profilja, adatai
Allison
Egy amerikai jelentés szerint öt gyermekből egy hamarabb használt okostelefont vagy táblagépet, mint hogy egy mondatot kimondott volna.

De vajon jól van ez így a jövőre nézve?

A Common Sense Media által elvégzett kutatás arra világított rá, hogy a 2 éven aluli gyermekek 38%-a már használt valamilyen kütyüt arra, hogy játsszon, filmet nézzen vagy egyszerűen lefoglalja magát. Ugyanez a szám 2011-ben még csak 10% volt. Ha pedig továbbmegyünk és a 8 éveseknél vizsgáljuk mindezt, akkor 72%-os arányt kapunk. Ez a megkérdőjelezhetetlen jele annak, hogy a gyermekeink digitális bennszülöttek.

Rohamosan nő a gyerekek kütyüfelhasználása, melyek közül az okostelefonok és a táblagépek kiemelkedő helyen szerepelnek. A tévénézési szokások stagnálnak, de a számítógép-használat 4%-ról 10%-ra nőtt, míg a DVD használata 6%-al csökkent. Nemcsak egyre több kütyüt használnak a gyerekek, hanem hosszabb időt is töltenek előttük. A 0-8 éves korosztály napi 15 percet szán a digitális dolgokra, ami a 2011-es adat triplája.

Gyökeres változások előtt áll a médiafogyasztás is, hiszen az új trendeket ezek a (most még) totyogós babák fogják meghatározni. Sokszor látnak olyat a szülők, hogy a beszélni még nem tudó gyerekük a TV-hez mászik és megpróbálja azt nyomkodni vagy tapizni a képernyőt, mintha okostelefon lenne, majd értetlenül áll a dolog előtt, hogy ez az eszköz miért nem reagál.

Természetesen a táblagépek nagyszerű oktatási eszközként is használhatók, de tudnia kell a szülőnek, hogy hol a határ, hiszen nem mindig jó dolog a kütyük nyomkodása a gyerekek számára. Tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt a televízióval. Például sokan sajnos digitális bébiszitterként használják a TV-ket, ami nem túl bölcs dolog, de a szülő felelőssége, hogy gyermekek milyen körülmények között nő fel, mikkel játszik és hogyan teremt kapcsolatot a külvilággal.