13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

3 dolog, amit szülőként taníts meg a gyermekednek!

2021. április 21.
102.0721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Szülőként hatalmas felelősség elindítani egy új életet az úton, így az sem mindegy, hogy milyen tanácsokkal, képességekkel és hozzállással engedjük repülni, akár már a kicsiket is. A gyerekek utánozva tanulnak, éppen ezért, nagyon fontos, hogy mi magunk is cselekedjünk és mutassunk jó példát! Ne várjunk el olyan dolgokat a gyerekeinktől, amikben mi magunk sem vagyunk önazonosak! Kezdjük az alapoktól és próbáljuk meg a kért szívességeket, a jó modort, apróságnak tűnő lelkesítő feladatokkal összekapcsolni, amivel ösztönözhetővé is válnak a kicsik! A következőkben 5 általunk fontosnak vélt tanítást osztunk meg, amikre jó, ha már korán felkészítjük a gyerkeket. Ezeknek a tanításoknak a korai rögzülése a fiatalok pozitív jövőképét több területen is elősegítik és tudatos neveléssel párosítva, megkönnyítik a kamaszkorban jelentkező lázadókorszak lefolyását is.


A pénzügyi tudatosság

A legtöbb családban az a berögzült pénzügyi szokás van jelen a fiatalok körében, hogy a házimunkáért, egy bevásárlásért vagy apróbb feladatért jutalmul, némi zsebpénzt adnak a szülők. Ez a honorálás viszont, a későbbiekben nem a megfelelő módon fejleszti a gyerekek pénzhez való viszonyulását. Azt a viselkedésmintát rögzítjük ezáltal a gyerekekben, hogy a pénzhez, minden áron kemény munka árán juthatunk.

Ehelyett, sokkal fontosabb lenne azt a szemléletmódot továbbadni a következő generációnak, hogy a pénz egy eszköz, amit ha jól forgatunk dolgozik helyettünk, és mindenek előtt magunkba kell fektetni, hogy később mindez megtérülhessen, akár pénz formájában is. Házimunkáért járó pénzjutalom helyett tehát, adjunk pénzt inkább azért, ha a gyerek kiolvas egy könyvet vagy többféle megoldást is kitalál egy adott problémára. Tanítsuk a kicsiket játékos formában, például társasjátékokkal! Amennyiben rögzül bennük a tanulás iránti vágy, sokkal inkább tudatosul az is, hogy elsőként a tudáshalmozás a fontos, ami később többszörösen is kamatoztathatóvá válik.

3 dolog, amit szülőként taníts meg a gyermekednek! - 2. kép



Az egészséges életmód

Az egészségtudatosság otthon kezdődik. A gyerekekkel meg kell szerettetni a mozgást és az egészséges táplálkozást. Vigyük őket magunkkal a termelői piacra, adjunk a kezükbe vászonzsákot, amikbe maguk is pakolhatják a zöldségeket vagy a gyümölcsöket! A kevésbé vonzó zöldeket keverjük a kicsik kedvenc ételével, játszunk a konyhában is! Online rendelés esetén hagyjuk őket is érvényesülni! Engedjük, hogy sikerélményt okozzon nekik már az is, hogy virtuálisan is megvehetik a család heti vitaminbomba adagját! Jelöljünk ki időt a testmozgásra, állítsunk fel egy heti rutint, ugyanúgy, mint az iskolában és motiválatlanság esetén mi magunk is álljunk be tornázni a kicsikkel!

3 dolog, amit szülőként taníts meg a gyermekednek! - 3. kép



A zene szeretete

A zenetanulás mellett számos pozitív érvet fel lehet sorakoztatni. Az egyik legjobb intelligenciafejlesztő, remek hatással van az agyi funkciókra és természetes nyugtató is. Fejleszti a memóriát, segíti a koncentrációt és a stresszkezelésben is remekül alkalmazható. A zene révén új képességekre tehet szert a gyermek, új ismeretségeket köthet és így már gyerekkortól berögzülhet a számára az is, hogy érdemes több területen is kipróbálnia magát. A zenetanulásban ráadásul az is remek, hogy nem kor- és gyermekfüggő, így még az igazán problémás, hiperaktív gyermekek esetében is ajánlott próbát tenni.
1 hozzászólás

kalifa

3 éve, 2 hónapja és 7 napja

Ezek tényleg fontosak. Meg persze a környezet védelem. mosolygó smiley Én még azt is ide sorolnám.

válasz erre