12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 tipp, hogy könnyebb legyen leszoktatni a gyereket a pelenkáról

2021. március 17.
40.5821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szobatisztaság elérése minden gyermek és általánosságban minden család esetében egy rendkívül fontos mérföldkő. Csakhogy a folyamat közel sem mindig zajlik olyan mederben, ahogyan azt sokan szeretnék, így előfordulhat, hogy a gyermek sokkal később hagyja el a pelenkát, mint társai, miközben mi már hajlamosak vagyunk kétségbe esni. Ne tegyük, inkább vegyük figyelembe az alábbiakat!


1. Legyünk türelmesek!

A szobatisztaságra nevelés rendkívül aprólékos dolog, ami a különféle korszakok, mint például a dackorszak esetén is mérhetetlenül nagy türelmet igényel a szülő részéről. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ez mennyire lényeges, hiszen amennyiben türelmetlenkedünk, sürgetjük a kicsit, akkor könnyen előfordulhat, hogy rossz emlékként marad meg benne mindez, így egy súlyos érzelmi törést idézünk elő benne a türelmetlenséggel.

5+1 tipp, hogy könnyebb legyen leszoktatni a gyereket a pelenkáról - 2. kép

2. Várjuk meg, míg elég érett lesz hozzá!

Hiába akarjuk mi leszoktatni gyermekünket a pelenkáról, ha sem testileg, sem érzelmileg nem alkalmas rá. A kapcsolódó ingereket kiváló idegvégződések a legtöbb gyermeknél másfél éves korra alakulnak ki, tehát akkor érzik csupán, hogy pisilniük vagy kakilniuk kell, de az idegrendszer fejlődése szükség ahhoz, hogy kialakuljon a felismerés és a visszatartás pontos érzete, illetve folyamata egyaránt.

3. Az évszak is sokat segíthet!

Ha sikeresen szeretnénk átszoktatni gyermekünket a pelenkáról, akkor rendkívül lényeges lehet, hogy mikor próbálkozunk ezzel. Nemcsak a testi és lelki felkészültség lényeges hozzá, hanem például az is jó taktika lehet, ha a nyári időszakot választjuk ehhez. Ilyenkor a gyermek odakint az udvaron vagy a parkban nyugodtan gyakorolhatja a pisilést és a kakilást, és a kisebb balesetek sem jelentenek gondot a jó idő miatt.

4. Érezze meg, milyen rossz, ha bemegy!

Sőt, a kisebb balesetekre igenis szükségünk lehet, hiszen a gyermeknek fontos lesz megéreznie, hogy a pelenka komfortja helyett a bugyi nem nyújt olyan kellemes élményt, ha bemegy a pisi vagy a kaki. Először talán igen, de aztán rendkívüli kellemetlenségnek éli meg a dolgot, tehát ő is érzi majd, hogy itt az idő átszokni a WC-re.

5+1 tipp, hogy könnyebb legyen leszoktatni a gyereket a pelenkáról - 3. kép

5. Beszéljünk vele a szobatisztaságról!

A gyermekek többsége általában 2,5-3 éves, mire eljut a szobatisztaságig. Persze vannak, akik korábban, mások később érik el ezt, azonban bármelyik eshetőség is álljon fenn, rendkívül lényeges, hogy a picik ilyenkor már tudnak beszélni, és elég értelmesek is ahhoz, hogy beszélgessünk velük erről az egészről, ami kifejezetten fontos lehet, hiszen a kommunikáció ilyenkor a szobatisztaság alapja.

+1. Ne essünk kétségbe, ha sokáig nem sikerül!

Ami szülői szemszögből nagyon fontos, hogy soha ne essünk kétségbe, ha esetleg a leszokás problémát okozna gyermekünk számára, ha sokáig nem sikerül. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, éppen ellenkezőleg, emlékezzünk vissza az első pontra, maradjunk türelmesek és segítsünk neki minden erőnkkel a leszokásban.
1 hozzászólás

Zita.Péter

3 éve, 3 hónapja és 13 napja

Vannak olyan gyerekek, akik elég hamar átszoknak, de vannak akik nem. Nem kell aggódni miatt az biztos.

válasz erre