12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 megdöbbentő dolog a szoptatás kapcsán

2021. március 28.
47.9471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szoptatás folyamata miatt valamiért nagyon sok édesanya szégyenkezik, pedig ez nemcsak a világ legtermészetesebb dolga, de mindemellett a kisbaba ilyen formában történő táplálása egy csodálatos dolog. Sokan azonban nem is tudják, hogy milyen megdöbbentő dolog húzódnak meg a folyamat hátterében, ezért most összegyűjtöttünk néhány érdekességet, melyek között biztosan te is találsz néhány olyan információt, amit eddig talán nem tudtál.


1. A szoptatás segít kialakítani a kötödést

Tudományos kutatások igazolják, hogy a szoptatás segítségével növekszik a kötődés az anya és a baba között. Ennek az oka az oxitocin nevű hormonban keresendő, mely egyfajta boldosághormonként szabadul fel a szervezetben a folyamat során. Ettől a baba nemcsak biztonságban érzi magát - ez is segíti az elalvást -, hanem mindemellett az anya és a gyermek közti kötődés egyaránt elősegítésre kerül.

5+1 megdöbbentő dolog a szoptatás kapcsán - 2. kép

2. Az anyatej folyamatosan változik

Az anyatejre sokan úgy tekintenek, mint egy állandó összetevővel rendelkező tápanyagra, azonban valójában ez közel sem érvényes állítás, lévén az anyatej összetétele folyamatosan változik, méghozzá nemcsak annak fényében, hogy mit eszik az anya, hanem annak függvényében is, hogy mire van szüksége a gyermeknek. Ez nagyon lényeges ahhoz, hogy az első hónapokban a pici minden fontos tápanyagot megkaphasson, amire szüksége van a fejlődéshez.

3. Segíti a kisbaba bélrendszerének fejlődését

Vizsgálatok kimutatták az anyatej kapcsán, hogy a kisbabák szervezetén belül úgynevezett jó baktériumokat termelnek, ami azt jelenti, hogy az anyatej fogyasztása védi a baba bélrendszerét, hovatovább segíti a fejlődését, így rendkívül kicsi az esélye annak, hogy egy szoptatott csecsemő súlyos hasmenéses állapotba kerüljön.

4. A szoptatás természetes fogamzásgátló

Aggódsz azon, hogy a szülés után ismét teherbe esel? Nem kell abban az esetben, ha szoptatod a kisbabádat, hiszen ez a folyamat késleleti a menstruációs ciklus ismételt beindulását, ami azt jelenti, hogy esélyed sem lesz teherbe esni. Persze azért ez a módszer nem 100 százalékos, így ne bízzunk meg benne teljes mértékben, sőt bizonyos feltételek gyengíthetik is hatását. Különösen akkor kockázatos, ha a menstruáció már visszatért, ha nem kizárólag szoptatás útján tápláljuk a babánkat, és a kicsi már elmúlt fél éves.

5+1 megdöbbentő dolog a szoptatás kapcsán - 3. kép

5. Csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulását

Szintén tudományos megfigyelések bizonyítják, hogy a tartós szoptatási ciklus jelentős mértékben képes csökkenteni bizonyos ráktípusoknak a kialakulását. Ez különösen az emlőrák esetében érvényes, mert kevesebb lesz a menstruációs ciklus, amivel állítólag a petefészekrák kialakulásának az esélye is mérséklődik, de érdekesség, hogy találtak összefüggést a szoptatás és a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a reuma és a csontritkulás kapcsán is - természetesen előnyös formában.

+1. A mentális állapotra is jó hatást gyakorol

Nem is olyan régen bizonyították a tudósok, hogy a szoptatás során prolaktin hormon szabadul fel, ami azért lehet hasznos, mert a mentális állapotot előnyösen befolyásolja. Ez különösen az édesanyák esetén rendkívül előnyös akkor, ha szülés utáni depressziótól szenvednek, de általánosságban is jó hatást gyakorol babára és mamára egyaránt.
nincs még hozzászólás