2 °Cborús égbolt
2022. december 01., csütörtök • Elza

4+1 tipp, ha nem akar napközben aludni a gyerek!

Brauny , 2015. szeptember 26.
Kutatások bizonyítják, hogy a mai gyerekek sokkal kevesebbet alszanak, mint például szüleik és nagyszüleik. Ennek megfelelően sok kis lurkó már az óvodába menetel előtt sem hajlandó lefeküdni aludni délutánonként, holott éjszaka sem alszik annyit, amennyi a szakirodalom szerint elvárható lenne. Nem kell kétségbe esni, nem kell megijedni, te nem csináltál semmi rosszat, ellenben érdemes más módon megadni gyermekünk számára a szükséges pihenést.4+1 tipp, ha nem akar napközben aludni a gyerek! - 2. kép

Ha a gyermek nem alszik délután, az rendszerint rányomja a bélyegét a nap másik felére. Folyamatosan esik-kel, nyűgös, nem tud magával mit kezdeni, mindenen behisztizik, és bár fáradt, mégsem akar elaludni. Ez nem csak számodra nagyon negatív dolog, hanem a gyermek fejlődésére is rosszul hat, hiszen konkrétan ilyen esetben semmit sem képes befogadni a pici, nem tud új dolgokat tanulni, mert túl fáradt hozzá. Az alábbi tippek viszont talán segíthetnek abban, hogy aktív pihenéssel helyettesítsd vagy praktikákkal elősegítsd az alvást.

1. Pihenjetek együtt!

Az egyik legjobb módszer, ha együtt lepihensz a gyermekeddel. Neked is jó, neki is jó. Sötétíts be, nézzetek mesét, olvassatok, hallgassatok hangoskönyvet, énekeljetek, és ki tudja, ha téged pihenni lát, talán őt is elnyomja az álom.

2. Hozd előbbre az alvásidőt!

Ha a délutáni alvás nem akar összejönni, próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha egy kicsit előbb megfürdeted és leteszed aludni. Nem kizárt ugyanis, hogy a lurkó éjszaka többet fog aludni, így bepótolja majd azt, amit esetleg délután kellett volna neki. Ezzel elkerülheted továbbá a nagyobb hisztiket, és azt is, hogy annyira felzaklassa magát, hogy esetleg amiatt ne tudjon elaludni.

4+1 tipp, ha nem akar napközben aludni a gyerek! - 3. kép


3. Várd meg az óvodát!

Az óvoda sok gyermeket megváltoztat, ezáltal az alvásigényét is kialakítja a gyermekeknek, sőt mi több, rendre jobban el is fáradnak a nagy társaságban, mint otthon. Ennek megfelelően sok olyan 2-3 éves pici van, akik bár otthon nem akartak soha elaludni, a korai keléstől és a sok játéktól annyira elfáradnak, hogy délután szundiznak egyet az óvodában. Ne feledjük továbbá azt se, hogy a közösségnek ezen a téren is formáló ereje lesz, így ha a gyerek azt látja, hogy mindenki alszik, ő is megpróbálkozik vele.

4. Fáraszd ki!

A kifárasztás módszere az egyik legjobb dolog ahhoz, hogy a gyerek elaludjon ebéd után. Ehhez fontos tudni, hogy nem csak testileg, szellemileg is el kell fáradnia ahhoz, hogy elnyomja az álom. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ebéd előtt vagy után vidd ki játszani, de előtte legalább egy órát foglalkozzatok fejtörőkkel, mondókákkal, énekekkel, vagyis agyilag is fáraszd le egy kicsit a gyereket.

+1. Talán elég az éjszakai alvás?

Ha azt tapasztalod, hogy gyermeked délután sem nyűgös, jókedvű, tanulékony és érdeklődő, akkor felesleges az alvás miatt stresszelned magadat, nagy valószínűséggel ugyanis kisebb az alvásigénye, mint másoknak. Tény és való, hogy az óvodában lehet majd vele baj, de nem kényszerítheted alvásra, mert azzal csak még jobban megmakacsolja majd magát.
 
3 hozzászólás

Aanyta • Tojás #3 • 7 éve, 9 hónapja és 12 napja

Újszülött korától kezdve próbáltam kialakítani a napirendjét.Hála még óvodás korában is alszik minden ebéd után.

moni1294 • Überbrutál #2 • 7 éve, 9 hónapja és 18 napja

Én pihennék vele de nem hagy!

mokus84 • Überbrutál #1 • 7 éve, 9 hónapja és 19 napja

Azért örülök, hogy még nekem nincsenek ilyen gondjaim, de a közeljövőben biztosan.