12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

3 gyakori buktató a szobatisztaságra nevelésben!

2022. május 07.
43.4491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A szobatisztaság kérdése egy igen gyakori próbatétel az édesanya számára is, ugyanis nagyon sokan vélik úgy, hogy a kicsinek akár már idő előtt is rá kell szoknia a bilire, úgy is, hogy még esetleg ő nem is készült fel a váltásra. A rászoktatásban eleve nagyon sok hiba is becsúszhat és persze az sem mindegy, hogy az ember egyáltalán meddig húzza el ezt a folyamatot. A túl korai, de a túl kései pelenka levétel is éppúgy káros tud lenni. A mai cikkünkben a leggyakoribb buktatókat szedtük össze, amiket a rászoktatási idő alatt semmiképpen se kövessünk el, így megkönnyítve a gyermeknek is a váltást.


Ne hallgassunk feltétlen a nagymamákra!

Egy tapasztalt édesanya tanácsa sokszor igazán hasznos tud lenni, ám összességében próbáljuk meg amennyire csak lehet szeparálni magunkat az anyóstól, de akár még a saját édesanyánktól is, ha a babát a saját szájunk íze szerint szeretnénk megtanítani új dolgokra. A családi feszültség egy ilyen döntő tanulási fázisban a gyermekre sincs jó hatással, elveszi a fókuszálási lehetőséget és lehet hogy a baba a szorongással párosítja majd a bilire szoktatást is. A pelenkakérdésben, illetve annak a leváltásában csakis a gyermek fejlődését nézzük és felejtsük el a társadalmi nyomást vagy az okoskodó rokonok sürgető szavát.

3 gyakori buktató a szobatisztaságra nevelésben! - 2. kép

Nincs rákészülés

A rákészülés hiánya is visszavetheti a kisgyermek fejlődését. Azok a csemeték, akiknek már a bili megjelenése előtt beszéltek a váltásról, akár olvastak erről egy mese által fogékonyabbak is voltak a bilire szokásra. Érdemes nem elhanyagolni ezt a tényezőt sem, ugyanis sok minden múlhat ennyire apró dolgokon is. A bilivel érdemes megismertetni a kicsit, elmagyarázni, hogy anya és apa most miért mennek a mosdóba, hogyan kell jelezni, ha jön az inger, majd amikor már érdeklődést is látunk erre a gyermektől meg is lehet lépni a váltást, no persze lépcsőfokról lépcsőfokra.

3 gyakori buktató a szobatisztaságra nevelésben! - 3. kép

A teljesítménykényszer és a rossz jutalmazás

Az egyik legrosszabb dolog, amit szülőként megtehetsz a szobatisztaságra szoktatás során, ha a gyermeket le akarod kenyerezni a kedvenc nassolnivalójával, egy-egy új babával. A totyogós nem azért ül bele a bilibe, mert ez akkora nagy móka lenne és jobb is, ha nem ezt tanítjuk neki jutalmazási rendszerrel. A tartós és helyes ürítést csakis türelemmel lehet elérni a gyermekek esetében. A teljesítménykényszert se vessük be, mert a legtöbb esetben inkább nyomást eredményez a gyermekben, nem pedig a zökkenőmentes átszokást.

A szobatisztaságra nevelésnél az a kulcs, hogy teljes egészében a gyermekre szabottan járjunk el, legyen egy rákészülési idő, ha kell vessük be még az esti pelenkázást és bízzunk a fokozatosságban. Nagyobb tesó esetében engedjük, hogy a kicsi akár utánozza is a nagyot, hogy így motiváltabb lehessen.

Ha nehezen megy a pelenkáról való leszoktatás, akkor érdemes elolvasni korábbi cikkünket, melyben több tippet is összeszedtünk a témával kapcsolatban.
nincs még hozzászólás