1 °C
enyhe havazás
2023. december 12., kedd
Gabriella

Azonosították a mellméretért felelős géneket

2013. november 11.
7.9081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Új utak várhatnak a jövőben a mellplasztika és a mellrákkutatás tudományára, egy kutatócsoportnak ugyanis sikerült kimutatnia hét olyan genetikai markert, amelyek összefüggésben vannak a nők mellméretével.
 


A tudósok már hosszú ideje tisztában vannak azzal, hogy a nők mellmérete leginkább örökletes, de a most napvilágot látott tanulmány az első, amelynek során olyan specifikus genetikai faktorok kerültek kimutatásra, amelyek összefüggésben állnak a mellmérettel. A most azonosított genetikai markerek közül kettő mindemellett nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával is, így nem kizárt, hogy létezik valamiféle biológiai kapcsolat a mellnövekedés, valamint a mellrák kialakulása között.

A tanulmány sajnos egyelőre még nem biztosít elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthető legyen, a mellméret és a mellrák összefüggésben áll egymással, de a felfedezés biztosan hozzájárul ahhoz, hogy megismerje a tudomány a mellméret és az emlőrák közötti kapcsolatot.

A kutatás során a szakavatott csoport több, mint 16 ezer európai nő melltartóméretét és genetikai információját elemezte, illetőleg hasonlította össze. A mell tömörségét és sűrűségét már korábban párhuzamba hozták a mellrák megnövekedett rizikójával, de a mellméret esetében ez még nem ennyire egyértelmű.
3 hozzászólás

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Ha a nagy mellel nagy kockázat jár akkor megszívtam!

válasz erre

Gucci

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Még jó hogy nekem nincs nagy mellem bár plasztikán gondolkodtam már

válasz erre

Sandy

10 éve, 11 hónapja és 14 napja

Ez érdekes. Ha jól értem akkor a nagyobb mellű nőknél nagyobb a kockázat?

válasz erre