6 °C
erős felhőzet
2024. április 23., kedd
Béla

Az agyunk is megérzi, hogy milyen emberek vesznek minket körül

2013. december 30.
2.2471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss tengerentúli kutatás szerint agyunk egészen másként reagál és akaratunktól független reakciókat indít meg abban az esetben, ha számunkra kedves és ismerős, vagy ha idegen és ellenséges emberek vannak a közelünkben.


Mások mozdulatait figyelvén egy tudatalatti tüköreffektus keletkezik az agyban, aminek köszönhetően az ezekért felelős agyi területek aktiválódnak. Amennyiben tehát kedves és ismerős emberek vesznek minket körül, akik feltehetően nem fognak ellenségesen közeledni felénk, akkor agyunk is pozitívabb rezgéseket közvetít érzelmeket feldolgozó területei felé, mint abban az esetben, ha egy számunkra kellemetlen személy van a környezetünkben, illetőleg ellenséges mozdulatokat tesz felénk, ami negatív rezgéseket kelt bennünk.

A kutatások kimutatták, hogy az efféle hatások alapjaiban befolyásolhatják az agyi folyamatokat, ennek köszönhetően lényegesen empatikusabbak leszünk azokkal, akikkel több a hasonló vonásunk, mint azokkal, akikkel különböző életkorba, nembe vagy rasszba tartozunk. A kutatás vezetője konklúzióként elmondta, hogy a társas tényezők még azokat a rendkívül alapvető dolgokat is befolyásolják, mint a mozdulatok vizuális ingerfeldolgozása, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen társaságba járunk, vagy milyen emberek vesznek körül minket például a munkahelyünkön.
5 hozzászólás

Sonci

11 éve, 2 hónapja és 13 napja

Ez mármár ijesztő!meglepett smiley

válasz erre

monyó

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

A híres tudatalatti... Érdekes miket tud.

válasz erre

Enci

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

sok múlik azon, hogy gyerekkorunkban milyen berögződéseink vannak, pl megtanuljuk, hogy a kés vág stb. Ha valaki késsel támad, félni fogunk

válasz erre

Mariann

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

tényleg durva, hogy milyen megérzéseink vannak...

válasz erre

Linda

11 éve, 2 hónapja és 14 napja

meglepett smiley milyen egy összetett agyunk van, nagyon durva

válasz erre