34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Az agy teljesítményére is hatással lehet az elhízás

2014. október 19.
1.7281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy francia tanulmány újabb indokot adott az elhízott emberek számára ahhoz, hogy mielőbb megszabaduljanak felesleges kilóiktól, a Járvány- és Közegészségügyi Központ kutatócsoportja ugyanis bebizonyította, hogy az elhízás negatív hatással van az agy teljesítményére.


A múltban leginkább csak arról hallhattunk, hogy a felesleges kilók a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kialakulásához vezethetnek, néhány francia kutató azonban bebizonyította, hogy gyors mentális romlást is előidézhet a túlsúly. A tanulmány kijelenti, hogy a mentális problémák - például memóriazavarok - nem jelentkeznek minden esetben más komoly betegséggel, de az a hipotézis így is bizonyítottá vált, hogy az elhízott emberek nem lehetnek egyben egészségesek is.

A kutatásokban közel 6500, többnyire 40 év 60 év közötti páciens vett részt. Az önkéntesek egészségi állapotát 10 éven keresztül vizsgálták, és az eredményekből kiderült, hogy több mint 20 százalékkal megemelkedett és felgyorsult a szellemi teljesítőképesség romlása és a mentális hanyatlás azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak voltak.

A francia szakemberek a fenti eredményekkel szerették volna felhívni az emberiség figyelmét arra is, hogy az elhízás lassacskán népbetegséggé válik, ami egyre komolyabb problémák forrása is lesz egyben. A nemzetközi adatokon tisztán megmutatkozik, hogy míg 2005-ben az elhízottak száma világszerte alig érte el a 400 milliót, addig 2012-ben ez az adat kis híján megduplázódott, idén ugyanis már 700 milliónál is több túlsúlyos ember él a Földön.
4 hozzászólás

rDAVE

10 éve, 6 hónapja és 27 napja

Bogyó írta:
Nagyon durva betegseg az elhizas. szomorú smiley Szerintem a vilagon az egyik legnagyobb nepbetegseg, foleg amerikaban. Szornyu.
Még nagyobb gond, hogy sokan ott hülyék is mellé. Van aki nem tudja, hogy a gyors kaja egészségtelen és csak azt látja, hogy olcsóbb, mint ha venne pár zöldséget. Már csak az is gáz, hogy a világ tíz legértékesebb márkájában ott a McDonald's és a Coca-Cola. Csak olyan cégek előzik meg, mint a Google, Apple, IBM és Microsoft, de utóbbi csak éppen.

válasz erre

csillucs

10 éve, 7 hónapja

Jézusom az a szám! Nagyon sok.

válasz erre

Móni

10 éve, 7 hónapja

Rengeteg kövér okos ember van. Ha ők lefogynának, ők lennének a következő Einsteinek? mosolygó smiley

válasz erre

Bogyó

10 éve, 7 hónapja

Nagyon durva betegseg az elhizas. szomorú smiley Szerintem a vilagon az egyik legnagyobb nepbetegseg, foleg amerikaban. Szornyu.

válasz erre