Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojássárgája
1 reszelt citromhéj
1 evőkanálnyi rum
5 dkg sütőmargarin
20 dkg dió darálva
10 dkg cukor
1 dkg sütőmargarin
Öntethez:
0,5 l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg sütőmargarin
2 tojásfehérje
2 dkg cukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a tejet, a tojássárgáját, a puha margarint és a felfuttatott élesztőt. Jól összekeverjük és ízesítjük a reszelt citrommal valamint a rummal. Végül jól megdagasztjuk a tésztát.
Ha már szépen összeállt a tészta, akkor takarjuk le és pihentessük körülbelül 1 órát. Addig kell pihentetni, amíg nem nő a kétszeresére a tészta. Egy tűzálló tálat előveszünk, kivajazunk és megszórjuk dióval. A maradék diót összekeverjük a cukorral és a puha margarinnal. A tészta ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A tésztagolyókat mártsuk bele az olvasztott margarinba, majd a cukros dióba és kezdjük el kitölteni a kivajazott tálat. Ha megvagyunk, akkor hagyjuk pihenni fél órát a tésztát, majd előmelegített sütőben 200 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a vaníliás sodót. Ehhez a tojássárgát elkeverjük 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájából készült keverékhez öntjük. Tűzre tesszük és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg nem kezd sűrűsödni, de figyeljünk arra, hogy ne forrjon fel. Ha már sűrű, akkor levesszük a tűzről és beletesszük a margarint és elkeverjük. A 2 db tojásfehérjét a kevés cukorral keményre verjük és a forró mártáshoz keverjük.
Végül az aranybarnára sült tésztát tányérokra szedjük és lelocsoljuk a vaníliás mártással.