11 °C
borús égbolt
2024. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Aranygaluska

2014. április 10.
2.2891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünk egy kelt tésztás finomság, melyet sokféle képen elkészíthetünk, de mi most az egyszerű receptet mutatjuk meg. Az aranygaluska magyar desszert, melyhez nem kell sok hozzávaló.


Hozzávalók:

Tésztához:
30 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
2,5 dl tej
2 tojássárgája
1 reszelt citromhéj
1 evőkanálnyi rum
5 dkg sütőmargarin
20 dkg dió darálva
10 dkg cukor
1 dkg sütőmargarin

Öntethez:
0,5 l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 kiskanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
1 dkg sütőmargarin
2 tojásfehérje
2 dkg cukor

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tegyük egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a tejet, a tojássárgáját, a puha margarint és a felfuttatott élesztőt. Jól összekeverjük és ízesítjük a reszelt citrommal valamint a rummal. Végül jól megdagasztjuk a tésztát.

Ha már szépen összeállt a tészta, akkor takarjuk le és pihentessük körülbelül 1 órát. Addig kell pihentetni, amíg nem nő a kétszeresére a tészta. Egy tűzálló tálat előveszünk, kivajazunk és megszórjuk dióval. A maradék diót összekeverjük a cukorral és a puha margarinnal. A tészta ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A tésztagolyókat mártsuk bele az olvasztott margarinba, majd a cukros dióba és kezdjük el kitölteni a kivajazott tálat. Ha megvagyunk, akkor hagyjuk pihenni fél órát a tésztát, majd előmelegített sütőben 200 fokon, 30 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a vaníliás sodót. Ehhez a tojássárgát elkeverjük 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájából készült keverékhez öntjük. Tűzre tesszük és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg nem kezd sűrűsödni, de figyeljünk arra, hogy ne forrjon fel. Ha már sűrű, akkor levesszük a tűzről és beletesszük a margarint és elkeverjük. A 2 db tojásfehérjét a kevés cukorral keményre verjük és a forró mártáshoz keverjük.

Végül az aranybarnára sült tésztát tányérokra szedjük és lelocsoljuk a vaníliás mártással.
4 hozzászólás

Lili

11 éve, 5 hónapja és 2 napja

Diót én sem szeretem, de ebben megeszem szívesen!mosolygó smiley Nagyon szeretem!

válasz erre

zitucska

11 éve, 5 hónapja és 2 napja

Ezer éve nem ettem aranygaluskát a dió miatt szomorú smiley sajnos ha diót eszem sok pattanás jelenik meg rajtam, de lehet most végre merek enni, hogy használom az eucerint. mosolygó smiley

válasz erre

marco

11 éve, 5 hónapja és 2 napja

IMÁDOM!!! röhögő smiley

válasz erre

regeena

11 éve, 5 hónapja és 2 napja

Eddig még nem is néztem, hogy milyen jó kis receptek vannak nálatok. mosolygó smiley Nagyon jó.

válasz erre