9 °C
erős felhőzet
2024. április 21., vasárnap
Konrád

Általános hibák ha borotválod a lábad

2020. március 15.
19.1921
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Amennyiben a szőrtelenítés tekintetében te is a rendszeres borotválást preferálod, akkor biztosan találkoztál már a dolog árnyoldalaival, azonban biztosak vagyunk abban, hogy még így is tudunk mondani neked néhány olyan általános hibát, melyeket elkövetsz, vagy felmerülnek ilyen esetekben. Hogy milyen hibákat követhetünk el egy láb leborotválásakor? Ha neked is volt már rejtélyes kiütésed, kiszáradó bőröd, sebesedésed, esetleg valami más problémád ilyenkor, akkor most jól figyelj!


A borotvád legyen csak a tiéd

Rengeteg nő rossz szokása, hogy fogja a párja éppen aktuális borotváját a polcról, és gyorsan áthúzza fel a lábát mintegy biztonsági megoldásként, hogy lenyisszantsa az aprócska szőrszálak végeit. Ez azonban a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hiszen borotvánknak olyan intim dolognak kellene lennie, mint például a fogkefénknek. Ennek az oka abban keresendő, hogy a borotván rengeteg baktérium telepedhet meg, és egy ilyen húzással bizony több ezer káros baktériumot vihetünk át a lábunkra, a fertőzéshez pedig elegendő egy picike seb.

Általános hibák ha borotválod a lábad - 2. kép

Száraz bőrt nem borotválunk szárazon

Mert abból katasztrófa is lehet! A száraz bőr esetében ugyanis a pengék nagyon könnyedén belekapnak a bőr legfelső rétegeibe, ezáltal akár több centiméteres sérüléseket okozhatunk magunknak. Fontos tehát, hogy borotválkozás előtt a száraz bőrt hidratáljuk, kenjük be valamivel, de legalább vizezzük be egy kicsit, és ügyeljünk arra, hogy ilyen bőrtípus esetén a lehető legkevesebb alkalommal húzzuk át ugyanazt a bőrfelületet.

Borotválkozás után nem hidratálunk

Mert nem szabad! Ennek az oka abban keresendő, hogy a borotválkozás még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is különféle mikrosérüléseket idézhet elő a bőrön, ha tehát nem szeretnénk utólagosan komoly irritációt, akkor ne hidratáljunk rögtön a szőrtelenítés után, mert ezeken a sérüléseken keresztül ezek a krémek és egyebek felszívódnak és kicsapják a bőrt. Persze kivételt képeznek ez alól a kifejezetten borotválkozás utáni krémek, melyek éppen arra szolgálnak, hogy hámosítsanak és meggátolják az irritációt.

Általános hibák ha borotválod a lábad - 3. kép

Kádban borotválkozni nagyon jó ötlet

Ennek az oka nem más, minthogy ilyenkor biztosan elkerülhetjük a kellemetlen bőrszárazságot, hovatovább a bőr is felpuhul a kellemes meleg vízben, merthogy feltételezhetően te sem hideg vízben fürdesz. A meleg kinyitja a pórusokat, és az éles borotva olyan könnyedén tudja majd levágni a szőrszálakat, mintha forró késsel vágnánk ketté a vajat. Nyilván ezt a hatást különféle borotválkozások előtti krémekkel is elérhetjük, érdemes tehát körülnézni a piacon, hogy milyen lehetőségek vannak.

A gyakori borotvacsere is fontos

Egyrészt a baktériumok miatt, melyekről fentebb már beszéltünk, másrészt pedig azért is, mert a tompa pengék kifejezetten sok kárt okozhatnak a bőrünknek. Az ilyen borotvával ugyanis gyakrabban kell áthúznunk az eszközt a lábunkon, ami megnöveli a kidörzsölődés, valamint a különféle kellemetlen irritációk valószínűségét.
nincs még hozzászólás