Hozzávalók:
30 g friss élesztő
80 g kristálycukor
2,5 dl tej
1 csipet só
1 db tojás
4 evőkanál vaj
600 g liszt
200 g alma
2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor
1 db tojássárgája
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd két evőkanál cukorral felfuttatjuk. Közben a maradék cukrot, a sót, a tojást és a puha vajat alaposan összekeverjük. Ehhez öntjük a felfuttatott élesztőt és az átszitált lisztet. Gyúrjuk össze a tésztát, egészen addig, amíg már nem ragad. Meleg helyen hagyjuk egy órán át kelni.
Közben az almát vágjuk össze egészen pici kockákra, majd keverjük össze a fahéjjal és a cukorral. A megkelt tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk, majd 3 db vastagabb csíkot vágunk belőle. Mindegyik csíkot megtöltjük almával és jól lezárjuk őket. Letakarjuk a csíkokat és hagyjuk kelni fél órát. Ezután összefonjuk óvatosan a csíkokat és megkenjük a kalácsot egy tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük a kalácsot.