16 °C
borús égbolt
2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett

Akár véglegesen is törölheti emlékeinket a kialvatlanság

2013. november 14.
3.2541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az Idegtudományi Társaság aktuális éves ülésén elhangzott bejelentések szerint akár örökre is törölheti emlékeinket a kialvatlanság, elegendő hozzá csak két órával kevesebbet aludnunk naponta.


Amint azt a tudomány már korábban bebizonyította, az alvás tulajdonképpen visszajátssza és szelektálja gondolatainkat, így a memória elraktározásának szempontjából rendkívül fontos, hogy mennyit alszunk. A tudósok szerint már két órával kevesebb alvás is rendkívül hátrányosan befolyásolja ezt a folyamatot, de a memóriavesztést olyan folyamatok is előidézhetik, mint például a felületes alvás vagy az éjszakai pihenés közben csak félig zárt szem.

A kutatás vezetője szerint a modern világban csak nagyon kevesen fordítanak elegendő időt az alvásra, gyakran inkább a kávéhoz vagy egyéb mesterséges ébren tartó szerekhez folyamodnak ahhoz, hogy tovább fennmaradhassanak, holott ahhoz, hogy az agy megfelelően működhessen, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. A szakemberek állatkísérletekkel mutatták be az alvásmegvonás hatásait, amelynek során kiderült, hogy azok az állatok, amelyek a szokásosnál kevesebbet pihenhettek, lényegesen rosszabb teljesítményre voltak képesek a memóriatesztek során, mint kipihent fajtársaik. A megszokott alvásmennyiség húsz százalékkal történő csökkentése már komoly memóriazavarokat okozhat az emberi szervezetben.
5 hozzászólás

Hampster

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

Na ez nem semmi. Sosem gondoltam volna!meglepett smiley

válasz erre

Mariann

11 éve, 6 hónapja

én alszok eleget és nagyon sok mindenre emlékszem, hosszútávú memóriám nagyon jó

válasz erre

vodor48

11 éve, 6 hónapja

Érdekes. Mondjuk én sem alszom túl sokat, de az agyam azért vágmosolygó smiley

válasz erre

Sandy

11 éve, 6 hónapja

Ez azért elég ijesztő!meglepett smiley

válasz erre

marco

11 éve, 6 hónapja

Na az durva!meglepett smiley Én már a fél életemre nem emlékszem, eddig azt hittem azért mert öreg vagyok.röhögő smiley De most már tudom, hogy azért mert 4 órát alszom naponta.meglepett smiley

válasz erre