Hozzávalók:
2 kg áfonya
1 kg cukor
1 dkg citromsav
Elkészítés:
A gyümölcsöket mossuk meg és válogassuk át, ha találunk benne rosszat, akkor azt dobjuk ki. Egy turmixgépbe tegyük be a gyümölcsöt és turmixoljuk le. Ha nincs turmixgépünk, akkor kézzel nyomkodjuk össze.
Hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük és végül egy tiszta ruhával letakarjuk és négy napig hagyjuk állni. Naponta egyszer megkeverjük. A pépet egy sűrű lyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd egy főzőedény felett sűrű szövésű vászonra öntjük a pépet és lassan átcsepegtetjük.
A lébe belekeverjük a citromsavat, közben feltesszük főni az egészet. Pár percig forraljuk az egészet és a keletkező habot eltávolítjuk. Még melegen üvegekbe töltjük a szörpöt és száraz dunsztba tesszük. Megvárjuk míg kihűl és fogyaszthatjuk.