27 °C
erős felhőzet
2024. július 23., kedd
Lenke

A tudomány szerint ez a hétféle párkapcsolat létezik. Ti melyikbe tartoztok?

2022. március 09.
72.0891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A tavasz közeledtével a párválasztás is előtérbe kerül, de a párkapcsolatban élők között is kibukik néhány kérdés, ami akár döntő helyzeteket, elválásokat vagy közös fejlődéseket hozhatnak. Te tudtad például, hogy egy Robert Sternberg nevű szakember például három részre osztja azokat a jegyeket, amik voltaképpen egységesítve a tökéletes párkapcsolat mintázatát adják? Na, de mi van akkor, ha rád és a párodra csak egy vagy két dolog érvényes mindebből? Lesd meg a legújabb cikkünk és helyezd el a párkapcsolatod a lent említett csoportok szerint! Lehetséges, hogy új felismerésekkel szembesülsz majd.


Robert Sternberg elmélete külön említi az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés ágát, amik bizonyos párkapcsolatokban hiányosan, részlegesen, de akár egy az egyben lehetnek meg. A szakember állítása szerint a legideálisabb helyzet, ha mind az intimitás, mind az elköteleződés, no meg a szenvedély is jelen van, ekkor ugyanis teljes a képlet. Mindezek variálása alapján pedig, megszületett a hét párkapcsolati minta, amik jellemzőit olvashatod is. Az eredményt pedig bátran írd meg kommentben is!


1. Társas érzelmek

A társas kapcsolat esetében jelen van az elköteleződés és az intimitás is. Egyedül a lángolás hiányzik, a tűz, amely képes felpezsdíteni a szürke hétköznapok egyikét is akár. A társas szerelem általában hosszú évek után jellemzi a szerelmespárok mindennapjait, házasságokra is ezt szokták leginkább ráhúzni, mint alap párkapcsolati motorok.

2. Ürességet adó párkapcsolat

Az üresség érzését megjelenítő szerelmeknél sem az intimitás, sem pedig a szenvedély nincs jelen. Inkább csak a közös emlékek, az egymás mellett eltöltött évek számítanak. A beletörődés a kényelmes viszonyba, jellemzően egyik fél sem lép vagy hozza fel a létező vagy nem létező hiányokat.


3. Idealizáló szerelem

A romantikázás esetében az intimitás nagyon magasan uralja a párkapcsolatot. Olykor még idealizált formában is megmutatkozik, amire még számos ráhatás is hozzácsapható. A "rózsaszín köd" egyértelműen jellemzi, torzítódik a józan ítélőképesség és minden negatív dolog elenyészővé válik, akkor is, ha azok teljesen ellentétesek egyébként az értékrendekkel.

4. Mindent elsöprő

A mindent elsöprő szerelem erős fizikai kapcsolódással párosul, a szenvedély a tetőfokon van és szinte nincs is olyan nap, hogy ne akarnánk a párunk mellett lenni, bármilyen körülményről is legyen szó. Leginkább a testi dolgok, kapcsolódás az erősebb, mindez a hormonok végett idővel akár 180 fokos fordulatot is vehet.

5. Elvakító szerelem

A vak szerelem és a mindent elsöprő között az lényegesen nagy különbség, hogy ebben az esetben az elköteleződés is megvan. Így ilyen formában stabilabbnak tűnik a szerelem, ám voltaképpen az intimitás hiánya végett mégsem tud tartós és boldog lenni mindez.


6. A betejesült szerelem

A beteljesült szerelem, olyan mint egy egyenlő szárú háromszög. Mind a szenvedély, mind az intimitás és mind az elköteleződés hasonló arányban van jelen mindkét emberben. Az akarat és a tettek is helyén vannak, mindezek pedig egy igazán tartós és boldog kapcsolat alapkövei.

7. Szeretet érzése

A szeretet esetében leginkább csak az intimitás van jelen. Nem hangsúlyos az elköteleződés, sem a szenvedély, de valamilyen oknál fogva a ragaszkodás ezen formája mégis összeköti azt a két embert, akik belevágnak egy kapcsolatba két fontos elem hiányával szembesülve is.
1 hozzászólás

Sonci

2 éve, 6 hónapja és 26 napja

Minden bizonnyal a hatos pont illik ránk. mosolygó smiley Remélem.

válasz erre