Ha naponta legalább 20 tökmagot elfogyasztunk minden étkezés előtt, teljesen nyersen, azzal annyi cinket biztosítunk szervezetünknek, ami elegendő ahhoz, hogy hajunk egészségesebbé váljon. Mindemellett a sok A-vitamin miatt kiválóan felvehetjük vele a harcot a korpásodással szemben, ami sokaknál egy nagyon makacs problémaként jelentkezik.
2. Segíti a nemi problémákat
Habár a legtöbb esetben csak a férfiak kapcsán szokták hangoztatni, hogy a tökmag kiváló például a prosztataproblémák esetén, azonban a benne található sok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyag a nők esetében is nagyon hatásos, ha valamilyen gyulladásos megbetegedésről van szó. Sőt mi több, a tökmag rendszeres fogyasztása képes megnövelni a szexuális étvágyat is.
3. Rendbe teszi a szívet
A rendszeres tökmag fogyasztása jelentős mértékben képes csökkenteni a koleszterin szintjét. Mindez elsődlegesen a magas magnéziumtartalomnak köszönhető, ami hozzájárul a szív normális működéséhez, ezáltal megelőzhető vele a szívinfarktus, de védelmet nyújt az érrendszernek is, miközben lecsökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Sőt mi több, kúraszerű fogyasztásával a tökmag képes regenerálni a szívizmokat is.
4. Legyűri a stresszt
A tökmagban rendkívül sok triptofán található, amivel nem csak az álmatlanságot, hanem a stresszt is lehetőségünk nyílik legyűrni. Fogyaszthatjuk önmagában, de akár teaként is, sőt a tökmag olaja is nagyon jó erre. Ha éjszaka már csak forgolódunk, és rendszeresen idegesek vagyunk, csak fogyasszuk folyamatosan - meglesz a hatása!
5. Segíti a sebgyógyulást
Amennyiben nehezen gyógyuló vágott vagy horzsolt sebet szereztünk, érdemes mielőbb nagyobb mennyiségű tökmagot fogyasztanunk, a benne található alapanyagok ugyanis elősegítik a sebgyógyulást. Régen a sebeket tökmagolajjal kenték be és fertőtlenítették, amitől nem csak a vérzés csökkent, hanem mindemellett a gyógyulás is sokkal előbb megindult.
+1. Ha kell egy kis energia
A tökmag rengeteg nagyszerű hatást gyakorol a szervezetre, de kevesen tudják erről az egészséges magról, hogy nagyszerű energiaforrásnak is tekinthető, ezáltal a benne található alapanyagok kiválóan élénkítik a szervezetet egy megfáradt nap után, vagy egy nehezen induló reggelen. Csak rágjunk el egy marékkal, és rögtön érezni fogjuk, hogy mennyi energiát kaptunk tőle hirtelen.