0 °C
enyhe havazás
2023. december 06., szerda
Miklós

A több alvás csökkenti a vérnyomást

2013. november 27.
2.0671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A legfrissebb kutatások szerint akár másfél hónap alatt is visszaállhat a normál szintre azoknak a magas vérnyomástól szenvedő betegek, akik még csak a probléma korai stádiumától szenvednek, elegendő hozzá, ha minden nap egy órával előbb fekszenek le aludni.
 


A bizonyításokat a Harvard Egyetem Orvosi Kara bizonyította be, akik vegyes fókuszcsoportokat alakítottak ki a vizsgálatokhoz, méghozzá olyan emberekből válogatva, akik kevesebbet aludtak napi hét óránál, és vérnyomásuk mértéke éppen határértéken egyensúlyozott.

A kutatás során 22 középkori embert vizsgáltak, a másfél hónap során pedig a tudósok megkérték a csoport 13 résztvevőjét, hogy feküdjenek le a megszokott időponthoz képest legalább egy órával korábban, míg a többieket nem kérték fel alvási szokásaik megváltoztatására.

Az eredmények szerint az első csoport tagjai átlagosan 35 perccel tudtak többet aludni naponta, aminek köszönhetően már 8-14 pontos csökkenést tudtak diagnosztizálni a vérnyomást illetően. Ez hosszútávon akár súlyosabb problémáktól is képes lehet megóvni az embereket, így érdemes lehet akár már fél órával is meghosszabbítani alvási periódusunkat. Az európai országokban minden ötödik felnőtt szenved magas vérnyomástól, aminek szív- és érrendszeri betegségek lehetnek a következményeik.
5 hozzászólás

Böbe

10 éve, 10 hónapja és 19 napja

Akkor aludjunk

válasz erre

bettike

10 éve, 10 hónapja és 20 napja

Tanúsíthatom! Rengeteget alszom és a vérnyomásom rendben.

válasz erre

Minoni

10 éve, 10 hónapja és 20 napja

Ez nagyon érdekes kutatás!

válasz erre

csillucs

10 éve, 10 hónapja és 20 napja

jó alvás mindenre megoldás én így vagyok ezzel

válasz erre

leoni

10 éve, 10 hónapja és 20 napja

Az a baj hogy nincs sok időm aludni...

válasz erre