A gluténmentes diéta elsősorban a lisztre érzékeny embereknek lett kialakítva. A lisztérzékenység lényege, hogy a gabonafélékben megtalálható glutén nevű fehérje a bél nyálkahártyáján át aktiválja az immunrendszert, amivel kellemetlen, puffadással és hasmenéssel járó tüneteket produkál. Ez a diéta azonban nem csak a lisztre érzékenyeknek segít, hiszen kiváló fogyókúrás módszerként is megállja a helyét.
A gluténmentes diéta lényege, hogy kellő testmozgás mellett teljesen kiűzzük étrendünkből a glutént, ami egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen ez a fajta fehérje nem csak a gabonafélékben, hanem például csokoládéban, húskészítményekben, de minden búzafehérjével javított ételben - így például még a májkrémben is - megtalálható.
Az étrend betartása komoly odafigyelést igényel, de érdemes kipróbálni abban az esetben, ha már évek óta sikertelenül kísérletezünk egyéb diétákkal. A fogyókúra hátterében az áll, hogy megszabadítjuk szervezetünket a gabonafélékkel éveken át bevitt és a bélfalra lerakódott, megemésztetlen tápanyagoktól.
Ezek ugyanis vitaminhiányt, tápanyag-felszívódási problémákat, fáradtságot és végső soron pedig elhízást alakíthatnak ki szervezetünkben. A diéta ettől a sok felesleges anyagtól szabadítja meg testünket, így anyagcserénk képes lesz felgyorsulni, a fogyás pedig hirtelen beindul, az évek során lerakódott súlyfelesleg pedig egy csapásra eltűnnek, így akár 10 kilótól is megszabadulhatunk.