21 °C
tiszta égbolt
2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

A sportolás segít leszokni a dohányzásról

2013. december 29.
2.1281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A sportok fontosságát feltehetően egyetlen embernek sem kell tudományosan alátámasztani, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy az elhízásra és számtalan megbetegedésre jó hatással van a rendszeres mozgás. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy az aktív sportokkal még a dohányzásról való leszokás is lényegesen könnyebb.


A kutatás során a szakemberek közel 20 korábbi klinikai felmérést összesítettek, aminek köszönhetően könnyedén rájöttek, hogy a testmozgás lecsökkenti a cigaretta, ezáltal pedig a nikotin utáni vágyakozást. A tudósok ugyan egyelőre még nem tudták kémiai reakciókkal megmagyarázni, hogy mi lehet az összefüggés a testmozgás és a szenvedélybetegségek között, de az alapos kísérletek bizonyítékul szolgáltak a fentiekre.

A gyakorlati kutatás során ugyanis két véletlenszerűen elosztott dohányzó csoportot vizsgáltak, akik közül az egyik csapat aktív, a másik pedig passzív mozgást végzett heteken keresztül.

Mint kiderült, az eredmények azt mutatták, hogy a rendszeres mozgást végző dohányosok a testedzéseket követően egyáltalán nem vagy lényegesen kevésbé kívánták a cigarettát, de, hogy pontosan miért van ez így, arra sajnos nem sikerült magyarázattal szolgálniuk a kutatóknak. A kísérleteket vezető Taylor professzor szerint a testmozgás egyszerűen elvonja az emberek figyelmét minden szenvedélybetegségtől, így többek között a cigarettától is, hiszen a sport javítja a kedélyállapotot, így feltehetően ez lehet a magyarázata is a hipotézis bizonyításának.

Amennyiben ugyanis a páciens úgy érzi, szervezetével és mentálisan is minden rendben van, nem nyúl semmiféle kedélyjavítóhoz, így például nikotinhoz.
5 hozzászólás

Gucci

11 éve, 5 hónapja és 23 napja

Én cigizek néha de sportolok is, bár én nem akarok még leszokni

válasz erre

moni1294

11 éve, 5 hónapja és 23 napja

Mi mindenre jó tényleg, hihetetlen!

válasz erre

Móni

11 éve, 5 hónapja és 24 napja

Sport mindenre jó...mosolygó smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 5 hónapja és 24 napja

Aki akar az úgyis lefog szokni!

válasz erre

Sandy

11 éve, 5 hónapja és 24 napja

Nem rossz ötlet!

válasz erre