A kutatások bebizonyították, hogy a bélbaktériumok képesek alkalmazkodni életkörülményeinkhez, ezáltal amennyiben például több édesítőszert, fruktózt vagy cukoralkoholt fogyasztunk, akkor a bélhuzamban élő baktériumok száma képes alaposan megnövekedni. Ez a változás nem csak az anyagcserét tudja alaposan megzavarni - lelassítani -, hanem befolyásolja a jóllakottság érzését jelző agyi ingereket is.
Amennyiben tehát valaki azt érzékeli, hogy mindig fáradt, lelassult az anyagcseréje és elhízásnak indult, akkor nagy valószínűséggel a bélbaktériumok szaporodtak meg a szervezetében, ami Amanda Payne, avagy a kutatás vezetője szerint rendkívül negatívan befolyásolhatja szervezetünket.
Azt a tanulmány egyelőre még nem bizonyította, hogy egy diétás üdítő vagy egyéb egészségesnek kikiáltott, de magas cukortartalmú étel elfogyasztása is ugyanolyan rosszat tesz-e, mintha egyszerre többet ennénk vagy innánk belőle, de a kutatók szerint inkább kerüljünk minden olyan élelmiszert, amiben magas a cukortartalom. Ha viszont már megtörtént a baj, akkor egy dolgot tehetünk, ésszerű diétába kezdünk, amely korántsem a megvonásról, hanem a sok zöldségről, gyümölcsről és teljes kiőrlésű gabonáról szól, így a bélflóra hamar regenerálódik, az anyagcsere beindul, a sörhas pedig lassan leapad.