27 °C
erős felhőzet
2024. június 22., szombat
Paulina

A rosszul alvó kisgyerekek elmaradhatnak társaikhoz képest

2013. november 15.
4.7691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy amerikai kutatás keretein belül kimutatták, hogy a kisgyerekek alvásproblémái könnyedén megnövelik a későbbi elmaradásokat, amelyek akár iskoláskorban is jelentkezhetnek.


Nagyon sok szülő nem törődik gyermekével, amikor pár hónapos vagy éves korukban alvásproblémáktól szenvednek, netán csak horkolnak éjszaka, holott Karen Bonuck professzor szerint nagy valószínűséggel az ilyen lurkók iskoláskorukba lépve könnyebben elmaradhatnak társaikhoz képest és speciális fejlesztésre vagy foglalkozásra szorulhatnak. Habár az ok-okozati viszonyokat egyelőre még nem mutatták ki az orvosok, a hipotézist alapos kutatásokkal bizonyítottak, ebből kifolyólag statisztikai jellegűek.

A tesztek során 11 ezer kisgyermeket vizsgáltak az orvosok, akik közül közel 1000 szenvedett valamiféle alvási rendellenességtől. Az alvási szokásokat hat hónapos koruktól kezdődően egészen 5 éves korukig vizsgálták, majd 8 éves korukig nyomon követték a gyermekeket.

A szakemberek meglepően vették tudomásul, hogy azok a lurkók, akik valamilyen szempontból kilógtak a sorból a beiskolázás idején - figyelem- és koncentrációzavarok, viselkedésproblémák és a többi -, azok kivétel nélkül a rosszul alvó gyermekek fókuszcsoportjából kerültek ki. Habár további kutatások és tanulmányok várnak arra, hogy a jövőben bebizonyíthassák a két dolog közötti összefüggést, de addig is arra figyelmeztetnek az amerikai tudósok, hogy érdemes odafigyelnünk gyermekeinkre alvás közben is, és orvoshoz fordulni, amennyiben valamiféle rendellenességet észlelünk ezen a téren.
1 hozzászólás

krisztike

11 éve, 6 hónapja és 8 napja

Hát igen, ez teljesen logikus. Felnőtt korban ugyanez van, csak olyankor nem maradunk el, hanem kevésbé jó a teljesítményünk a munkában.

válasz erre