A tudósok agyi képalkotó vizsgálatok során mutatták ki, hogy a reggeli kihagyásával sokkal vonzóbbnak tűnnek majd a zsíros és kalóriában gazdag ételek, mint abban az esetben, ha bőségesen, de egyben egészségesen étkeztünk volna a nap kezdetén. A kísérleteket valamivel több mint 20 páciensen végezték el, és mindegyik alany kivétel nélkül lényegesen vonzóbbnak találta a hizlaló és egészségtelen ételeket abban az esetben, ha kihagyta a reggelit, míg bőséges napindító lakomát követően szinte egyáltalán nem kívánták az efféle táplálékot.
A kutatók azt is megvizsgálták, hogy mi történik az agyban ilyen esetben, így teljesen normális testsúlyú embereknek mutogattak kalóriadús ételeket egy MR készülékben. A tesztidőszak alatt egyik nap nem kaptak reggelit a páciensek, míg másik nap igen. A szakemberek szerint a kalóriadús reggeli egy természetes védőhálót, egy úgynevezett elfogultságot alakított ki az agyban az egészségtelen és hizlaló ételekkel szemben, ami az orbitofrontális kéregnek köszönhető, lévén üres gyomor esetén ez a terület szokatlanul aktívabban viselkedett, mint jóllakottság esetén. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy a sikeres fogyókúra egyik alapját a kiadós reggelizésben is kereshetjük.