10 °C
borús égbolt
2024. február 23., péntek
Alfréd

A reggeli kihagyásával csak még éhesebbek leszünk

2013. november 17.
2.3511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss amerikai kutatás bebizonyította, hogy nem véletlenül terjedt el az az általános nézet, miszerint a reggeli a legfontosabb étkezés, amennyiben ugyanis kihagyjuk, agyunk később "keresni fogja" a kalóriákat és csak még éhesebbnek fogjuk érezni magunkat tőle.


A tudósok agyi képalkotó vizsgálatok során mutatták ki, hogy a reggeli kihagyásával sokkal vonzóbbnak tűnnek majd a zsíros és kalóriában gazdag ételek, mint abban az esetben, ha bőségesen, de egyben egészségesen étkeztünk volna a nap kezdetén. A kísérleteket valamivel több mint 20 páciensen végezték el, és mindegyik alany kivétel nélkül lényegesen vonzóbbnak találta a hizlaló és egészségtelen ételeket abban az esetben, ha kihagyta a reggelit, míg bőséges napindító lakomát követően szinte egyáltalán nem kívánták az efféle táplálékot.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy mi történik az agyban ilyen esetben, így teljesen normális testsúlyú embereknek mutogattak kalóriadús ételeket egy MR készülékben. A tesztidőszak alatt egyik nap nem kaptak reggelit a páciensek, míg másik nap igen. A szakemberek szerint a kalóriadús reggeli egy természetes védőhálót, egy úgynevezett elfogultságot alakított ki az agyban az egészségtelen és hizlaló ételekkel szemben, ami az orbitofrontális kéregnek köszönhető, lévén üres gyomor esetén ez a terület szokatlanul aktívabban viselkedett, mint jóllakottság esetén. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy a sikeres fogyókúra egyik alapját a kiadós reggelizésben is kereshetjük.
6 hozzászólás

Kunoichi

8 éve, 11 hónapja és 1 napja

Ki nem hagynám a reggelit, egyik legfontosabb étkezés

válasz erre

Réka

11 éve, 1 hónapja és 25 napja

Én is mindennap reggelizek, ha valami miatt ki kell hagynom, tapasztalom h sokkal jobban szeretnék összeenni mindent röhögő smiley
plusz érv a reggeli mellett, hogy ált egész estig rohannom, kapkodnom kell és ha a reggelem nyugodtan a megszokott módon telik, akkor jobban bírom a napot röhögő smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 26 napja

én mindig szoktam reggelizni, ezt már megtanultam

válasz erre

marco

11 éve, 1 hónapja és 26 napja

Ó. Ez fura. Ilyet nem tapasztaltam.meglepett smiley

válasz erre

Mariann

11 éve, 1 hónapja és 26 napja

Akkor én most reggelire eszem egy csomó fincsi kaját röhögő smiley

válasz erre

bettike

11 éve, 1 hónapja és 26 napja

Ezt (is) nagyon jó tudni!meglepett smiley Nem gondoltam volna!

válasz erre