34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

A memóriát is tönkreteheti a passzív dohányzás

2014. március 30.
2.1441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Habár mindenki jól ismeri az aktív dohányzás káros hatásait, azt mégis kevesen tudják, hogy a passzív dohányzás legalább ilyen problémás lehet, hiszen a dohányosokkal együtt élők vagy a dohányosokkal sok időt töltő emberek szinte ugyanazoknak a veszélyeknek vannak kitéve, mint azok, akik maguk is cigarettáznak.


A Northumbria Egyetem kutatói mindemellett kiderítették, hogy a passzív dohányzás nem csak fizikailag van rossz hatással szervezetünkre, hanem mentálisan is, a dohányfüst másodlagos belégzése ugyanis olyan kémiai reakciókat indít be a szervezetben, amelyek rontják a kognitív funkciókat, ezzel károsítják az emlékezetet és memóriazavarokat okoznak.

Az egyetem kutatói három csoportot vizsgáltak a bizonyítások során, amelyek közül az egyikben aktív dohányzók, a másikban rendszeres passzív dohányzók, a harmadikban pedig olyan passzív dohányosok voltak, akiknek a környezetükben nem voltak cigarettázók.

A vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták a memóriatesztek alkalmával, hogy azok az emberek, akik rendszeresen voltak kitéve a dohányfüst belégzésének, 20 százalékkal rosszabbul teljesítettek a teszteken, mint a harmadik fókuszcsoport. Természetesen a legrosszabb eredményeket az aktív dohányzók érték el, akik a normál életmódot folytató emberekhez mérten 30 százalékkal gyengébb teljesítményt mutattak a memóriatesztek alkalmával.
4 hozzászólás

mokus84

11 éve, 2 hónapja és 7 napja

Úristen ezek nagyon rossz eredmények!

válasz erre

monyó

11 éve, 2 hónapja és 7 napja

Hu de utálom amikor másokon múlik az életem, az egészségem. wtf smiley Az egészet be kéne tiltani véglegesen.

válasz erre

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 7 napja

Na az nagyszerű hír...wtf smiley

válasz erre

Bogyó

11 éve, 2 hónapja és 7 napja

Ezert tiltanam be az osszes dohanyt. En nem cigizek de a korenyezetemben sokan. szomorú smiley Nagyon szomoru

válasz erre