Általános problémának tekinthető a fogyókúrázók körében, hogy amennyiben valaki fáradtságos munkával eléri végre a kívánt súlyt, a leadott kilók lassan, de annál biztosabban visszakúsznak. Ezt hívjuk jojó-effektusnak, amit a mediterrán étrendnek köszönhetően a legfrissebb kutatások szerint könnyedén elháríthatunk. A tesztek során több mint 300 elhízott önkéntesen teszteltek különféle fogyókúrás módszereket, összesen hármat. A három részre osztott csoport közül az egyiknek egy alacsony zsírtartalmú, a másodiknak egy alacsony szénhidráttartalmú, a harmadiknak pedig egy mediterrán diétát kellett követniük két teljes éven keresztül.
Habár kilók szerint az alacsony szénhidráttartalmú diétával egy kicsivel több feleslegtől, közel öt kilótól szabadultak meg a páciensek, míg a mediterrán kúrával csak 4,5-től, de a két év múlva megejtett ismétlővizsgálatok elképesztő eredményeket hoztak. A résztvevők jelentős hányada - közel hetven százalék - a későbbiekben is a diétás étrendet követte, ám a csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú diétás csoportba tartozó egyének nagy többsége csakhamar visszanyerte kezdeti súlyát, ellentétben a mediterrán diétával lefogyott páciensekkel, akik átlagosan maximum csak 1,5 kilót híztak vissza a két év során.