A kutatók akkor lettek figyelmesek a mák jótékony hatására, amikor Szlovákiában egy temetőnyi sír exhumálásakor olyan ép csontokat találtak, amelyek évtizedek, sőt, évszázadok óta nem jellemzőek az emberiségre. Mint kiderült, a helyi lakosság korábban nagy mennyiségű mákot fogyasztott ételeihez, hiszen a falu legfőbb bevétele a máktermesztésből származott. A felfedezés annyira jelentősnek tűnt, hogy azonnal egy nemzetközi kutatás indult el a mák és a csontok egészsége közötti párhuzam felderítésére.
A tudományos alapokon nyugvó kísérletek során pedig a kutatók megdöbbentő eredményekre jutottak, hiszen sikerült bizonyítaniuk korábbi feltételezéseiket. A kísérletek során - amelyben két 20 fős csoport vett részt - kiderült, hogy a mák olajának magas a foszfortartalma, ami pedig évtizedek óta bizonyított tény, hogy a hatékony kalcium felszívódásért tehető felelőssé.
A két fókuszcsoporton belül előrehaladott csontritkulástól szenvedő nők voltak. Míg az egyik csapat a kísérletek során a megszokott, hagyományos kezelését kapta, addig a másik tagjai naponta egy kávéskanál mákolajat fogyasztottak el. A kutatás eredményei mindenkit megdöbbentettek, alig másfél éves kezelést követően ugyanis a mák olaját fogyasztó csoport tagjaiban a csontritkulás javulásnak indult és a korábbi állapothoz mérten már normál értékeket mutatott.