A kutató felfedezése szerint elsősorban a növényi táplálékok képesek tisztítani, ezáltal lúgosítani testünket. Young arra a következtetésre jutott, hogy a test túlzott elsavasodása a legtöbb betegség kiváltó oka, mivel a legtöbb ember olyan étrend alapján éli életét, amely csupa savképző ételből, így cukrokból, húsokból és tejtermékekből áll.
Ha testünk pH-értéke kiegyensúlyozatlan, az minden egyes testrészünkre kihatással van, így az ideg- és keringési rendszerre, az izmokra, valamint a bőrre is. A kutató szerint még az elhízottság is az elsavasodás jele, ami a test normális reakciója, hogy a zsír megvédje szervezetünket a savaktól és káros hatásaiktól.
A lúgosító diéta során tehát az a cél, hogy testünk visszanyerje semleges pH értékét. A kúra során kerüljük a savképző ételeket - mindenekelőtt az állati eredetűeket - és fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt, valamint direkt lúgosító ételt, illetőleg vizet. A lúgosító étrend egyetlen hátránya, hogy a megszokott cukros és sós ételek után az efféle eledelek íztelennek tűnnek majd, de fűszerekkel ellensúlyozhatjuk ezt a kellemetlenséget.
Lúgosításra tökéletesen alkalmas ételnek tekinthetők a nyers gyümölcsök és zöldségek mellett a burgonya, a nyers tej, valamint az összes fűszernövény. Ha szervezetünket savasnak érezzük - a legjobb előjel a sok gyomorsav -, abban az esetben érdemes ezekből az ételekből többet fogyasztanunk.