Ok-okozati viszony nem került kielemzésre a kukoricaszirup és a cukorbetegség kialakulása között, de elég beszédes eredmény, hogy ezekben az országokban nem kevesebb, mint húsz százalékkal magasabb arányban vannak cukorbetegek, mint ott, ahol hagyományos édesítőszereket használnak. A tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy sem az adalékanyag bevitelének mennyisége, sem a testtömeg, sem a hajlam nem hozható összefüggésbe azzal, hogy a kukoricaszirup ilyen mértékben megnöveli a cukorbetegek arányát ezekben a régiókban.
A cukorbetegség kialakulását általában az elhízáshoz köti az orvostudomány, holott ez ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanakkor egyre nagyobb problémát okoz világszerte, a mostani kutatás szerint ugyanis 2030-ra a Föld lakosságának közel 10 százaléka szenved majd a diabétesztől valamilyen formában. Ez az arány többnyire a már fejlett országokat fogja sújtani, ahol a nyugati kultúra olyannyira előtérbe helyezte a szénhidrát-fogyasztást, hogy az a későbbiekben - évtizedek múltán - egészségügyi katasztrófához is vezethet.