11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 04., hétfő
Kázmér

A kukoricaszirup megnöveli a cukorbetegség kockázatát

2013. november 23.
2.2071
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Vannak országok, ahol a hagyományos cukrok helyett a lényegesen magasabb fruktóz-tartalommal rendelkező kukoricaszirupot használják ízesítésre, legyen szó süteményekről vagy általános élelmiszerekről. A legfrissebb kutatások szerint ezekben a nemzetekben lényegesen nagyobb a diabétesztől szenvedők száma.


Ok-okozati viszony nem került kielemzésre a kukoricaszirup és a cukorbetegség kialakulása között, de elég beszédes eredmény, hogy ezekben az országokban nem kevesebb, mint húsz százalékkal magasabb arányban vannak cukorbetegek, mint ott, ahol hagyományos édesítőszereket használnak. A tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy sem az adalékanyag bevitelének mennyisége, sem a testtömeg, sem a hajlam nem hozható összefüggésbe azzal, hogy a kukoricaszirup ilyen mértékben megnöveli a cukorbetegek arányát ezekben a régiókban.

A cukorbetegség kialakulását általában az elhízáshoz köti az orvostudomány, holott ez ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanakkor egyre nagyobb problémát okoz világszerte, a mostani kutatás szerint ugyanis 2030-ra a Föld lakosságának közel 10 százaléka szenved majd a diabétesztől valamilyen formában. Ez az arány többnyire a már fejlett országokat fogja sújtani, ahol a nyugati kultúra olyannyira előtérbe helyezte a szénhidrát-fogyasztást, hogy az a későbbiekben - évtizedek múltán - egészségügyi katasztrófához is vezethet.
8 hozzászólás

Hampster

11 éve, 2 hónapja

Olyan sok jó dologról derül ki hogy mégsem jó...szomorú smiley Nem örülök ezeknek a híreknek...

válasz erre

Móni

11 éve, 2 hónapja

pilótakeksz írta:
Pedig elég sokan küzdenek a cukorbetegség ellen és mégis nő a szám
Igen mert mindig rájönnek erre vagy arra. Majdnem mindenben van valami káros sajnos.

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

Pedig elég sokan küzdenek a cukorbetegség ellen és mégis nő a szám

válasz erre

leoni

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

krisztike írta:
Ez nem jó hír mert szeretem...
Mértékkel biztos fogyasztható bármilyen probléma nélkül.

válasz erre

krisztike

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

Ez nem jó hír mert szeretem...

válasz erre

Enci

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

sajnos nagyon egészségtelenül élünk, jobban oda kellene figyelnünk arra, hogy mit eszünk, nekem a mamám cukorbeteg, de szerencsére nem kell inzulinoznia magát

válasz erre

Linda

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

oda kell figyelni, mert nagyon könnyen cukros lehet az ember

válasz erre

Minoni

11 éve, 2 hónapja és 1 napja

Elég ijesztő a 2030-as jóslat, de tény hogy nagyon rossz úton járunk...szomorú smiley

válasz erre